НОВИНИ

ТОП 5 на най-предпочитаните туристически обекти през пролетта в Русенския регион

С настъпването на пролетта туристите все по-често организират походи сред природата особено ако може да се съчетаят с разглеждане на туристически забележителности. Кои са най-предпочитаните туристически обекти през пролетта в Русенския регион? Това попитахме тази седмица в рубриката ни „Топ 5”.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе
19:50, 02.04.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

На 5-о място зрителите на БНТ 2 са поставили Римската крепост Сексагинта Приста. Традиционно името на крепостта се превежда като “Пристанище на 60-те кораба”. Кастелът получава името си във връзка с събития от края на 1-ви век. Тогава през река Дунав е прехвърлен един римски легион от 6000 човека. Точно 60 кораба от типа пристис са били необходими за тази акция.

Четвъртото и третото място си поделят Ивановските скални църкви и пещерата „Орлова чука”. И двете дестинации целогодишно посрещат туристи от цялата страна. Втората позиция е отредена на скалния манастир „Св. Димитър Басарбовски”. В днешно време това е единственият действащ мъжки скален манастир в България и е сред любимите места за подещение през почивните дни на русенци и румънци. А причината е, че Свети Димитър Басарбовски е покровител на Букурещ. Безспорно средновековният град Червен е място, което е най-предпочитано от зрителите.

Червен е най-голямото средновековно селище с крепост в района на Поломието. Само след месец тук фестивал ще покаже какъв е бил живота на хората по времето на Второто българско царство.

Червен е археологически обект със значим принос в изучаването на средновековната българска култура.

Деян Атанасов
"Мястото е супер. Бих препоръчал всички, които могат да си позволят и са наблизо, да го посетят. Много хубаво, а гледката е невероятна."
Преслава Атанасова
"Най-много ме впечатли кулата, защото има уникална гледка към реката. Там са се водили много битки."
"Какво видя ти тук?"

Румен Иванов
"Сгради, църкви, бани, такива неща."

Разкрити са замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, 13 църкви, жилища и значими археологически находки. Сред тях се открояват няколко монетни съкровища, накити, керамика, предмети на бита и въоръжение. Обявен е за национален археологически резерват от 1965 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК обяви имената на всички депутати, които влизат в Народното събрание
ЦИК обяви имената на всички депутати, които влизат в Народното събрание
Влак блъсна кола на гара Чумерна, шофьорът починал на място
Влак блъсна кола на гара Чумерна, шофьорът починал на място