НОВИНИ

Главният прокурор: Катастрофиралият автобус е без редовен технически преглед

Към момента на произшествието автобусът е бил без редовен технически преглед. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров. Автобусът е преминал преглед на 5 април, но според действащото законодателство е трябвало да премине отново такъв на 5 август, което не се е случило, обясни главният прокурор.

bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 26.08.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Цацаров взе участие в свиканата от премиера Бойко Борисов извънредна среща в Министерски съвет, на която институциите обсъдиха възможни мерки за повишаване на пътната безопасност.

Повод за срещата стана тежката катастрофа с автобус край Своге, при която загинаха 16 души, а много други пострадаха тежко.

На брифинг след срещата главният прокурор поясни, че експертите са изчислили скоростта на автобуса на базата тахографната шайба, а резултатите показват, че в момента на катастрофата превозното средство се е движило с 53 км/ч. при ограничение от 40 км/ч.

;

Водачът на автобуса, който е и собственик на фирмата превозвач, има шофьорска книжка от 1977 година и е с дълъг стаж зад волана. За това време обаче той има съставени няколко акта и фиша за различни нарушения, сред които превишена скорост, неносене на колан и неносене на свидетелството за управление. Досега не е бил глобяван за шофиране в нетрезво състояние.

Утре ще се прави подробен оглед на автобуса. Ще се разследват действията на водача, превозвача и неговите задължения и на трето място - състоянието на настилката на пътя, как е изпълнена и приета. Прокуратурата не изключва възможността за търсене на наказателна отговорност и на други лица.

Предстои прокуратурата да прецени дали на водача да му бъде повдигнато обвинение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световни лидери изразиха съболезнования по повод кончината на Джон Маккейн
Световни лидери изразиха съболезнования по повод кончината на Джон Маккейн
Франция слага край на стационарните телефони
Франция слага край на стационарните телефони