НОВИНИ

Главният прокурор поиска отново имунитета на депутата от БСП Георги Михайлов

Главният прокурор поиска депутатския имунитет на проф. Георги Михайлов от БСП. Той ще бъде разследван за укриване на данъци. Срещу народния представител, който е бивш директор на болницата по хематология в София вече има едно наказателно производство за безстопанственост и неизгодни сделки, нанесли вреди на лечебното заведение. По това разследване имунитетът му беше свален през есента на миналата година.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:55, 01.07.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Прокуратурата е поискала вдигане на банковата и данъчна тайна на проф. Георги Михайлов, по разследването за безстопанственост и нанесени вреди на столичната хематологична болница.Така се разбрало, че търговската компания „Биес Глобълфарма" редовно е превеждала различни суми по банковата сметка на депутата. Парите били лихви по заем, който проф. Михайлов бил предоставил на фирмата. Според прокуратурата част от тези средства не са декларирани и за тях не е платен данък.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Като най-фрапиращото е, че за една от годините - 2016-а година народният представител не е декларирал 44 000 лева, които всъщност е получил като лихви от дружеството, на което преди това през 2013 г. е предоставил 200 000 евро заем.

Търговското дружество, на което проф. Михайлов е дал заема, се занимава с търговия на едро с лекарства и доставя онкомедикаменти в различни лечебни заведения, установили разследващите.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Това е едно от множеството дружества, което е имало договор със Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания.

Ако по подозренията за данъчно престъпление бъде свален имунитета на Георги Михайлов, ще се проверява произхода на парите, които той е дал като заем на търговското дружество. Прокуратурата има съмнения, че този договор за заем може да е параван за легализиране на корупционни плащания. Румяна Арнаудова съобщи, че по разследването за безстопанственост, преди дни, на Михайлов вече е повдигнато обвинение за причинена щета от 164 000 лева от договора за доставка на медикамента Миосет в хематологичната болница.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Установили сме, междувременно, че тези медикаменти само са били заприходени като документи. Те не са постъпвали в болничната аптека. Напротив - създадени са документи, че ще се оставят на отговорно пазене на доставчика.
Имаме сериозни съмнения за това, че част от медицинските препарати, които са плащани, не са постъпвали в болницата, не са прилагани на болни лица, каквито сериозни съмнения имаме и за този Миосет.

От прокуратурата са категорични, че предстои на Георги Михайлов да бъдат повдигнати още обвинения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фотографи посрещнаха Джулай морнинг на връх Шипка
Фотографи посрещнаха Джулай морнинг на връх Шипка
Лозан Панов вижда опит за намеса на политическата власт в съдебната
Лозан Панов вижда опит за намеса на политическата власт в съдебната