НОВИНИ

Гледат мерките за неотклонение на задържаните служители на ДАБЧ

Специализираният наказателен съд гледа мерките за неотклонение на обвинените по случая с Държавната агенция за българите в чужбина. Прокуратурата поиска постоянен арест за председателя на Агенцията Петър Харалампиев и за главния секретар Красимир Томов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:18, 01.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Това, което стана ясно в съдебната зала е, че Петър Харалампиев още през юли 2017 г., само седмици след като е назначен на поста председател на Държавната агенция за българите в чужбина, по твърдение на прокуратурата, е събрал представители на българската общност, които са посредници с българите, живеещи зад граница, и им е обяснил как ще се работи, как ще се издават удостоверения, какви са тарифите, които трябва да му се заплащат лично на него, включително и за издаването на входящи номера за приемане на документи. Прокуратурата твърди, че той, заедно с Красимир Томов, който е главен секретар на Агенцията, Марко Стойов от Сурдолица в Сърбия, Петя Димитрова Симеонова, са били част от тази организирана престъпна група, която се е занимавала с тези дейности.

От своя страна защитата възрази, че голяма част от разпитаните свидетели са служители на Агенцията, включително и заместник-председателят, които в показанията си са уличавали сами себе си в извършването на престъпления, за които пък не са обвинявани, а свидетели. Възрази и че специалните разузнавателни средства дават съмнения, че въобще някакви такива престъпления са извършени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицейска операция в Благоевград, издирват избягалия арестант
Полицейска операция в Благоевград, издирват избягалия арестант
Валери Симеонов отхвърли твърденията, че е отговорен за злоупотребите в ДАБЧ
Валери Симеонов отхвърли твърденията, че е отговорен за злоупотребите в ДАБЧ