НОВИНИ

Глобалната температура продължава да се покачва

Глобалната температура продължава да се покачва и 2018 г. се очаква да влезе в статистиката като четвъртата поредна много гореща година. Това сочи доклад на Световната метеорологична служба. Тази година на всички континенти са били регистрирани екстремни метеоролочни условия, като най-осеазаеми са били в Арктическия и Средиземноморския район.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
22:48, 29.11.2018
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Надеждите на метеоролозите, че 2018 г. ще бъде по-хладна от предишните три години, не се оправдаха. Данните показват, че през първите 10 месеца на отиващата си година глобалната температура се е покачила с един градус в сравнение с прединдустриалния период от края на XIX век.

За 2019 г. прогнозите също не са оптимистични. Очаква се да се формира климатичното явление Ел Ниньо, което ще предизвика още по-големи жеги.

проф. Петери Таалас: Ключовото послание на учените е, че спешно трябва да започне прилагане на Парижкото споразумение.

А то предвижда ограничаване на затоплянето до 2 градуса, в сравнение с прединдустриалния период. Но при сегашната тенденция, до края на века температурите могат да се покачат с още 5 градуса.

Климатичните промени са глобален проблем, с който човечеството се проваля, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в навечерието на срещата върха на Г-20.

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН: Страните от Г-20 са отговорни за повече от 3/4 от вредните емисии. Но те имат и финансови ресурси за ограничаване и адаптиране към климатичните промени.

Климатичните промени са най-голямата заплаха за здравето на човечеството, предупреждават учени с доклад в авторитетното медицинско списание Лансет. Прогнозите им сочат, че Европа ще бъде сред най-уязвимите зони, заради застаряващото ѝ население.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полиция и психолози в борба с пристрастяването към телефони в Исландия
Полиция и психолози в борба с пристрастяването към телефони в Исландия
Повреди се самолетът на Меркел
Повреди се самолетът на Меркел