НОВИНИ

Годишна среща на министрите ЕС-Западни Балкани

Основен приоритет пред страната ни е по-бързото интегриране на Западните Балкани в ЕС, заяви вътрешният министър Валентин Радев на Годишната министерска среща ЕС-Западни Балкани в областта на правосъдието. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос съобщи, че безвизовият режим за Западните Балкани остава, но ще бъдат въведени проверки преди пътуване. Министрите обсъдиха още мерки за борба с незаконната миграция и тероризма.

Александър Марков
от Александър Марков
19:46, 27.10.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Изпълнявайки критериите, страните от Западните Балкани трябва възможно най-скоро да се присъединят към ЕС, беше категоричен вътрешният министър Валентин Радев на срещата, която събра 7 министри на вътрешните работи и еврокомисари в София.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Много е важно това за ред проблеми, особено свързани с миграцията, тероризма, радикализма, разбира се, трафика на хора и оръжие. Ако тези държави не са част от голямото европейско семейство, това ще бъде много трудно за нашата държава, колкото и добре да се справяме с миграцията.

Срещу трафикантите на мигранти през Западния Балкански маршрут трябва да се насочат усилията на ЕС, обявиха еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос и председателя на срещата - вътрешният министър на Естония Андрес Анвелт.

Андрес Анвелт, министър на вътрешните работи на Естония: Ние имаме добро сътрудничество за управление на Западнобалканския маршрут, но все още съществува трафик на мигранти през този канал. Изключително важен е обменът на информация и оперативното сътрудничество между правоприлагащите органи.
Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията: Аз приканих своите колеги от министерствата да работят в тясно сътрудничество с Европол, да се насочат, да се прицелят и да обезвредят именно тези организирани престъпни групи, които улесняват такава дейност.
;

Според Аврамопулос, безвизовото пътуване за страните от Западните Балкани остава в сила, но ще бъде въведена и нова Европейска система за информация и разрешаване на пътуванията - ЕТИАС.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията: Гражданите на тези държави ще продължат да пътуват без визи, но ще трябва да се регистрират преди това.

Според министрите, външните граници на ЕС се охраняват сигурно, а разполагането на офицери за свръзка на Европейската агенция за гранична и брегова охрана в Сърбия подпомага процеса на борба с миграцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще строят Център за армънски език и култура в Дупница
Ще строят Център за армънски език и култура в Дупница
Международни реакции след обявяването на независимост на Каталуния
Международни реакции след обявяването на независимост на Каталуния