НОВИНИ

Годишната среща на Г-7 приключва днес

20 милиона долара незабавна помощ срещу пожарите в Амазонската джунгла и за създаване на дългосрочна глобална инициатива в нейна защита договориха лидерите на срещата на Г-7 в Биариц. Според френския президент Еманюел Макрон, Франция и САЩ са преодолели разногласията си за данъчното облагане на технологичните гиганти. А американският президент Доналд Тръмп, чиято страна ще е домакин на сбирката догодина, вече има идея и за мястото - негов голф клуб във Флорида. Той възнамерява да покани там и руския президент. Още за последния ден на форума в Биариц от кореспондента на БНР Юлия Талева.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
18:42, 26.08.2019
Чете се за: 01:36 мин.
По света

Фотосът е публикуван в "Туитър" от френските домакини на срещата с текст "Време е за действие" и според журналисти, присъствали на място, е направен не с дрон, а с фотоапарат, закачен на тавана на залата. Сравнение с крал Артур и рицарите на кръглата маса, лидерите играят на бутилка, "Дух на растежа, ако си тук, появи се", - са част от коментарите в мрежата. Някои не са пропуснали и факта, че само Доналд Тръмп не е сложил ръцете си на масата и гадаят дали крие нещо или пък играе на някаква игра.

А днешната новина от Биариц е, че лидерите се договориха на 20 милиона долара незабавна помощ за страните от Амазонската джунгла в борбата срещу пожарите и създаване на дългосрочна глобална инициатива в защита на амазонските гори. Американският президент не присъства на заседанието за климата, но френският му колега уточни, че причината била двустранни срещи и че Тръмп подкрепя инициативите.

;

Разговорите между лидерите от Г-7 са били плодотворни по оценката на френския президент Еманюел Макрон. Срещата е увенчана с успех според американския му колега Доналд Тръмп. Двамата направиха обща равносметка след два дни разногласия, изненади и дипломатически маратон.

Макар и "плахи и несигурни" по думите на френския президент, първите ходове за преговори за ново споразумение с Иран са налице след изненадващото появяване в Биариц на иранския външен министър.

Доналд Тръмп не изключи евентуална среща с иранския си колега Хасан Рухани, "ако обстоятелствата го позволяват", и добави, че страните ще работят по дългосрочен договор, който да не позволи на Иран производството на ядрено оръжие, наричайки "смешно" предишното споразумение.

"Много добро" по думите на Еманюел Макрон е споразумението за прословутата френска такса върху интернет гигантите - ябълката на раздора между Париж и Вашингтон. Страните приемат да преговарят за международна такса от 2020 г., след което Франция да отмени своята.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Договорихме се да работим за постигане на споразумение през 2020 година за модернизиране на международните правила за облагане на технологичните гиганти. Когато това бъде постигнато, Франция ще отмени своите планове за данък.

Плаха надежда на фона на търговската война дава изявлението на президента на САЩ, че преговорите с Китай могат да продължат. Той се показа по-сговорчив и за търговските споразумения с Европа.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Европейският съюз е много силна група, не е лесно да се работи с тях, но сме близо до търговско споразумение. Мисля, че ще можем да го постигнем без да се налагат мита върху вноса на автомобили и авточасти."

След като бяха сърцевината на днешните разговори, пожарите в Амазония бяха засегнати по-лаконично в изказванията на двамата държавници. След обявяването на помощ последваха нови обвинителни и обидни реакции на бразилския президент Болсонаро.

Драконовските мерки за сигурност по време на срещата, които изнервиха жителите и туристите на Биариц, ограничиха до минимум и протестите на антиглобалистите срещу Г-7.

;

Една снимка стана емблематична за тази годишна среща на Г-7, защото привлече вниманието в социалните мрежи и провокира въображението на потребителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят се дегустатори на вода
Търсят се дегустатори на вода
Нова инвестиция за 40 милиона лева в завод в Костинброд
Нова инвестиция за 40 милиона лева в завод в Костинброд