НОВИНИ

Готвят промени в наредбата за ТЕЛК

Здравното министерство и неправителствени организации готвят промени в наредбата за медицинската експертиза. Това стана ясно след среща при здравния министър, в която участва и омбудсманът. Реформата се налагала, заради много оплаквания от хора с увреждания, че наредбата ги ощетява.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:15, 12.02.2019
5362
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Новата наредба за медицинската експертиза е в сила от август миналата година.

Мая Манолова - национален омбудсман: 8 100 души от 40 хиляди преминали през експертиза през последните 5 месеца са получили по-нисък процент за вид и степен на увреждане, което ги е лишило от права."

Според наредбата при определяне на процент намалена работоспособност се взема предвид само основното заболяване. Ако то носи поне 80%, а съпътстващите 50, се дават и допълнителни проценти. Здравното министерство предложило допълнителни проценти да се дават, ако основното носи поне 71 процента.

Мая Манолова - национален омбудсман: "Това не беше прието".
Весела Одаджиева - НГИ "Системата ни убива всички": "Националнопредставителните организации имат приложение този праг да стане 50."
;

От здравното министерство съобщиха,че подкрепят предложението на Националнопредставителните организации. И очакват до утре всички заинтересовани да кажат дали одобряват промяната.

Вера Иванова - НГИ "Системата ни убива": Да се направи анализ на точно кои конкретни заболявания е намален процента и тези заболявания да се увеличи процента, за да може да няма ощетени."

Здравният министър е обяснил,че промяната в наредбата за медицинската експертиза е най-спешната мярка, защото имало много недоволни. По думите на Кирил Ананиев дори при един човек да има проблем той трябвало да бъде решен.

Весела Одаджиева - НГИ "Системата ни убива всички": "В срок до след 2 месеца вече би трябвало да има окончателен вариант на наредбата."

От следващия месец социалното и здравното министерство и експерти от Световната здравна организация ще работят върху анализ на възможностите за въвеждане на система за комплексна оценка на социалния и здравен статут на хората с увреждания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евродепутати с доклад за антиевропейски настроени партии
Евродепутати с доклад за антиевропейски настроени партии
​ЕП гласува резолюция за системните нарушения на правата на ромите в ЕС
​ЕП гласува резолюция за системните нарушения на правата на ромите в ЕС