НОВИНИ

Градски игри в Тютюневия град в Пловдив

За втора поредна година пловдивчни и чуждестранни гости се опитаха да преоткрият Тютюневия град чрез игри. Това се случи в рамките на поредното издание на градската надпревара, организирана от Фондация „Пловдив 2019". Мотото на тазгодишното състезание е „Машина на времето".

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
22:30, 17.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Размяна на тайнствени предмети със специални послания, търсене на скрито богатство и пренасяне в бъдещето чрез виртуална реалност. Това бяха малка част от приключенията, в които се впуснаха участниците.

Гергана Мавродиева - участник: Детето ми обича да участва в такъв вид мероприятия и затова решихме да пробваме.

В една от игрите отборите търсиха скрито имане на знатен род тютюнопроизводители. Чрез специална карта с преобразен Тютюнев град, участниците се върнаха 100 години назад.

Стефан Дойчев - представител на „БГ имане": Опитваме се да пресъздадем атмосфера тук на това място преди толкова много години като сме включили загадки, през които хората трябва да изиграят, да намерят скрити предмети, да открият скрити послания. Играта се казва „Заветът". Накрая откриват един завет, който според нас тютюнджиите са оставили за нас тук преди много, много години.

Целта на организаторите е по този начин градските пространства да бъдат преоткрити и съживени.

Гина Кафеджиян - мениджър проекти в Фондация „Пловдив 2019": Разиграваме най-различни ситуации. Поставяме хората във възможност да открият ъгъла на тютюневия склад по нов начин, да си зададат въпроса добре ли е да се върна в този град или във всеки от градовете, които за мен означават нещо.

В игрите тази година се включиха участници от Великобритания, Дания и Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 20 души са задържани след размириците в Атина
Над 20 души са задържани след размириците в Атина
Времето в неделния ден: Жълт код за сняг и дъжд в 20 области на страната
Времето в неделния ден: Жълт код за сняг и дъжд в 20 области на страната