НОВИНИ

Градският часовник на Разград замлъкна

В Разград, след повече от 50 години неуморна работа замлъкна градският часовник. Причината е, че се е износила важна част от механизма. Той отмерва времето от часовниковата кула, която е на век и половина и е един от символите на града.

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 25.09.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Делниците и празниците в Разград идват и си отиват, както обикновено. Голямата разлика е, че ритъмът им вече не се отмерва от часовника на кулата, строена навремето от майстор Уста Тодор Тончев.

Илко Колев, часовникар:
„Не работи, защото е работил повече от 50 години и е износена една част от механизма, казва се анкерно колело и в момента едни родолюбиви българи помагат да направим ново колело".

Със сложната и благородна задача да изработи безвъзмездно повредената част се е ангажирала местна металообработваща фирма.

Илко Колев, часовникар:
„Работят с една съвременна машина, която е с компютърно управление и с рязане с вода под налягане, съвременна технология и за да изработят такова колело трябва да се направи три Д чертеж, да се вкара в компютъра."

Работата е сложна и продължителна, затова няма срокове за ремонта на механизма. Всички обаче се надяват, колкото се може по-скоро, часовниковата кула отново да оживее.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям интерес предизвика артмаратона Тера Номадика
Голям интерес предизвика артмаратона "Тера Номадика"
Изповедта на младеж, отказал се от наркотиците
Изповедта на младеж, отказал се от наркотиците