НОВИНИ

Гражданска инициатива срещу запрещението

Хора с психични и интелектуални затруднения, техните близки, професионалисти и защитници на човешките права учредиха национална гражданска инициатива 7000. Целта е да бъде премахнато запрещението. Инициатива 7000 търси обществена подкрепа и чрез подписка иска да ангажира вниманието на депутатите от всички партии да изпълнят задължението за отмяна на запрещението, което България е приела с конвенцията за защита правата на хората с увреждания. За подкрепата на тази най-беззащитна група хора, БНТ получи специално признание от гражданската инициатива.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:45, 15.04.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Инициатива 7000, защото 7 хиляди са хората под запрещение в институции. Доживотна присъда без престъпление, която ограбва волята и живота.

Константин Пенчев - член на КС: Това е един институт, който е създаден преди 80 и повече години и няма как при това развитие на живота да няма развитие и правния институт.

Конвенцията за защита правата на хората с увреждания задължава страната ни да промени законодателството си и да прекрати запрещението. Но съдът продължава да отнема права. Въпреки натрупания опит, че запрещението не помага и често е инструмент за злоупотреби. Елица добре знае това. Израснала в дом в Крушари, тя е една от малкото с отменено запрещение.

Елица Маринова: Исках да работя най-вече и да уча.

БНТ: Но какво казваха твоите настойници?

Елица Маринова: Казваха - не може, ти си под запрещение.
БНТ: И сега?
Елица Маринова: Работя. В една пералня - гладя на една голяма машина.

Подписката вече е открита, започна със силна подкрепа.

Мая Манолова - омбудсман на България: Не приемам хора да бъдат третирани като роби, без права и без възможности да мечтаят и да реализират мечтите си, да извършват най-елементарни действия.
Вергиния Мичева - съдия: Това е нечовешко и робско отношение незачитане правата на останалите нещо, което не следва да се допуска в България.
Адриан Колева: Една крачка напред към зачитане правата на хората ,които до сега се считат за невидими ,които са игнорирани и пренебрегвани

Гражданската инициатива 7000 има силата да впише важните за хората неща директно в политическия дневен ред. И да вкара в парламента закон с мерки за подкрепа.


повече инфорвмация за гражданската инициатива може да прочетете на www.7000.world

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успех на българските представители на Евровизия в Амстердам
Успех на българските представители на "Евровизия" в Амстердам
Обществените реакции във Великобритания, Франция и САЩ след ударите в Сирия
Обществените реакции във Великобритания, Франция и САЩ след ударите в Сирия