НОВИНИ

Грипна ваканция за учениците в Пловдив

През изминалата седмица грипна епидемия бе обявена в Стара Загора. Висок процент на заболели отчитат още в областите Пазарджик, Габрово, Видин, Сливен и Ямбол. Стойностите в Плевен и Хасково също се покачват.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
16:20, 08.02.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:19 мин.
Още

Грипна ваканция в цялата Пловдивска област от утре. Разпускането на учениците е превантивно, тъй като през почивните дни е отчетено рязко завишаване на потърсилите помощ със симптоми на грип. Това обясниха от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Засега няма да се отлагат плановите операции в болниците.

Знаете, през изминалата седмица грипна епидемия бе обявена в Стара Загора. Всока процент на заболели отчитат още в областите Пазарджик, Габрово, Видин, Сливен и Ямбол. Стойностите в Плевен и Хасково също се покачват. Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев необичайното за грипа през тази година е, че настъпва бавно. Вирусът обаче е засегнал повече деца. Грипните ваканции са наложителним, за да се избегнат усложнения.

Само през почивните дни над 300 деца са преминали през амбулаторията на Клиниката по педиатрия в Пловдив. Ръст на пациентите с респираторни заболявания отчитат и от всички спешни и кабинети. Инфекциозната клиника в града е пълни с пациенти с усложнения от грипа.

"Към тези, които кашлят - има един механизъм на кашлица - не да се крият с ръка, а да кашлят в лакътя, за да остане ръката чиста. Всеки един пациент, който се чувства в момента болен, много по-добре е да изгуби два дни от работа, защото ако ходи на работа заболяването може да се удължи и да настъпят усложнения, а през това време ще зарази и много други хора" , казва Проф. Иван Иванов, началник на детската клиника в УМБАЛ „Св.Георги" в Пловдив:

Кабинетите на общопрактикуващите лекари също са препълнени. В детските градини групите са наполовина, оплакват се родители.


;

Към днешна дата стойностите на заболеваемостта в Пловдив са 89 на 10 000, т.е. под епидемичните, но от здравната инспекция са категорични, че се налагат превантивни мерки.

"Притеснително е, че са заразени повече деца и ми се иска да предупредя родителите на децата в Пловдив да ги ограничават от обществени контакти, колкото е възможно следващата седмица-две", препоръчва д-р Ваня Танчева - Манчева, директор на РЗИ - Пловдив.

Учителите във всички 52 училища в Пловдив ще трябва да организират програмите така, че да може да се навакса пропуснатия материал.

"Учителите ще наваксат. Все още сме средата на годината. Има достатъчно механизми да не се изпуска материал" , уточнява Стефан Стоянов - заместник-кмет на Пловдив.

От здравната инспекция разпоредиха строг пропускателен контрол и в детските градини и лечебните заведения в областта. За да се ограничат до минимум случаите на грип, ще бъдат сведени до минимум свижданията в болниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 2 млн. пенсионери без пенсии заради техническа повреда
Над 2 млн. пенсионери без пенсии заради техническа повреда
Над 1 милион лева укрити данъци от онлайн търговия са засекли от НАП
Над 1 милион лева укрити данъци от онлайн търговия са засекли от НАП