НОВИНИ

Думата обсъжда акцизи върху автомобилните гуми и вредната храна

Допълнителни разходи в бюджета на Русия за около 600 милиарда рубли очакват руските власти за тази година. Това заяви финансовият министър на федерацията. В Държавната дума вече няколко дни текат дискусии за мерки за оздравяване на финансовата дупка.

bnt avatar logo
от БНТ
10:23, 08.02.2016
Чете се за: 00:41 мин.

При цена на петрола от 30 долара за барел държавата ще получи с близо 2 и половина трилиона по-малко приходи от планираното за 2016 година. Така бюджетният дефицит може да превиши 3 процента от брутния вътрешен продукт.

В опит да балансира икономиката, руското правителство пропагандира политика на замяна на вноса и обсъжда допълнителни 10- процентови съкращения в бюджета, наред с редица други мерки. Миналата седмица Кремъл обяви, че планира да разшири списъка на акцизните стоки, които съдържат палмово масло. В обсега на възможната финансова атака са и газираните напитки.

Било е обсъдено и въвеждането на акцизи върху цяла редица "вредни стоки", но в момента на дневен ред в Думата са три основни вида продукти, между които и автомобилните гуми. Сега в Русия акциз се налага основно на алкохола, горивото и мощните мотоциклети. По-рано финансовото министерството обяви като цел 3-процентов дефицит в бюджета, като заяви, че ще направи всичко възможно да задържи цената от 40 долара за барел петрол през фискалната 2016 година.

Допълнителният спад на цената на черното злато обаче осуети този план. Новата цел е да се регулира данъчното облагане в петролния отрасъл, така че данъците в сектора да са в полза на бюджета, а не на бизнеса, както е в момента.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиде си обичаният репортер на По света и у нас Талка Симеонова
Отиде си обичаният репортер на "По света и у нас" Талка Симеонова
​Адел е най-успешната изпълнителка за 2015 година
​Адел е най-успешната изпълнителка за 2015 година