НОВИНИ

Гръцката авиация се ангажира с извозването на блокираните туристи

Гръцката авиация отказа да се включи в общонационалната стачка и се ангажира с извънредни полети да прехвърли блокираните на островите туристи, сред които са и хиляди българи.

bnt avatar logo
от Катя Пеева
18:19, 07.05.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

От външното ни министерство съобщиха за "По света и у нас", че посолството ни е провело разговори с гръцкото външно министерството, след което е станало ясно, че стачката може да приключи утре вечер - тоест ден по-рано от обявеното. Междувременно протестите в Гърция продължават и утре, докато депутатите в парламента обсъждат проектозакона за осигурителната система.

Дебати, сведени до взаимни обвинения, се водят в парламента. Кой е по-виновен за икономическата катастрофа и доколко предлаганите мерки ще спасят или ще унищожат напълно жизнения стандарт. Видимо е ясно, че нито една партия от опозицията няма да подкрепи закона, а управляващата коалиция има само три гласа мнозинство. При неуспех на вота, правителството подава оставка.

Гневни гърци окупираха с плакати офисите на управляващата СИРИЗА и искат оставка на депутати,ако подкрепят мерките. Фермери от цялата страна пристигнаха в Атина,за да участват в протестите.

Хиляди туристи по островите останаха блокирани от стачката, която спря фериботите. Извънредни полети осигуряват възможност за прехвърляне. Но те не могат все още да поемат всички желаещи да пътуват, а от островите Тасос и Самотраки, където има много българи, няма самолетна връзка. Туристи, които са на островите с личните си автомобили, принудително изчакват края на стачката. Има вероятност, непотвърдена все още, че е възможно моряците да пуснат фериботите в неделя през нощта след вота в парламента.

Тази вечер спират работа за 24 часа всички бензиностанции. Собствениците им се включиха в стачката. На места има опашки за зареждане с бензин.

Утре също се очаква пълна блокада на страната до гласуването в парламента късно вечерта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган обвини Европа, че оставя демокрацията настрани
Ердоган обвини Европа, че "оставя демокрацията настрани"
Садик Хан: Ще работя като кмет на всички лондончани
Садик Хан: Ще работя като кмет на всички лондончани