НОВИНИ

Групата на Ахмед Муса има връзки с обвинени за тероризъм в Европа

Пазарджишкият религиозен проповедник Ахмед Муса е бил в тесни контакти с международна ислямска терористична групировка, базирана в Австрия. Това съобщиха от прокуратурата по време на заседанието в Окръжния съд в Пазарджик. Ахмед Муса и 11-те задържани са обвинени за разпространение идеите на терористичната организация "Ислямска държава" и за призоваване към война. Съдът не уважи искането на задържаните да бъдат освободени и ги остави в ареста.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
18:01, 23.12.2015
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
групата ахмед муса връзки обвинени тероризъм европа

Прокуратурата е получила справка от над 500 страници за връзка между групата на Ахмед Муса с организация в Австрия, обвинена в тероризъм и финансиране на терористични дейности. Муса е част от международна мрежа, разпространяваща идеите на "Ислямска държава", се посочва в доклад на разследващи прокурори от Грац, Австрия.

Там се води аналогично дело с пазарджишкото, но с обвинения за тероризъм и финансиране на терористична дейност срещу групата "Рахмет" с водач Дилавер Кара Вели. Именно с тях се е срещал поне 10 пъти Ахмед Муса и негови приближени в Австрия от лятото на 2013 до февруари миналата година. Двамата са поддържали връзка и с подобно ислямско звено в Германия.

Според обвинението става дума за международна организация. В съдебната зала беше оповестен и доклад на ДАНС, в който се посочва, че задържаните и в момента продължават да проповядват от затвора и да набират последователи. Ахмед Муса и останалите задържани не присъстваха в съдебната зала, а техни близки отричаха обвиненията.

Маавиш Смаил - майка на Ерджан Смаил: Хората в другите държави с доказателство и наказателство работят. Така ли е? Просто с 407, проповядва за война направо като ги взеха от къщи с тоя член, обаче тоя член да се слага трябва някакво доказателство.
Стефан Стефанов - баща на Веселин Стефанов обвиняем: Искаме да излизат как нямат никакво доказателство за една снимка, всеки може да се снима с герба на България, с Майкъл Джексън, всеки може да се снима, за една снимка може ли?

От прокуратурата не пожелаха да коментилрат подробности по делото. Защитата на обвиняемите настоя да не се дава ход на делото, тъй като искането им за по-лека мярка е внесено преди то да бъде върнато от съда на прокуратурата за допуснати процесуални нарушения. Съдът отказа защото срокът за това не е изтекъл. И адвокатите и близките на задържаните протестираха, че продължителното задържане в затвора вече се е превърнало в наказание, за което според тях все още няма доказателства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По малък дефицит за 2015-та, отчите министерството на финанстите
По малък дефицит за 2015-та, отчите министерството на финанстите
​Министри ще садят дървета, ако оттеглят точка от дневния ред
​Министри ще садят дървета, ако оттеглят точка от дневния ред