НОВИНИ

И България отбеляза Международния ден на бирата

В първия петък на август отбелязваме Международния ден на бирата. В чест на празника по цял свят се организират специални рок-концерти и бирени фестивали. В България денят също е специален за любителите на пивото. Проучване на родния Съюз на пивоварите наскоро показа, че българинът консумира средно по 73.5 литра бира на година.

bnt avatar logo
от Петър Георгиев
17:46, 05.08.2016
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Девет години изминаха, откакто четирима американски бирени ентусиасти дадоха началото на традиция, която днес обхваща над 50 страни в света. Многобройните стилове бира са с основна роля за нейното бързо разрастване.

Ивана Радомирова - Изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България
"В страните от Европейския съюз се предлагат не по-малко от 45 000 марки - това е огромно разнообразие - както и около 100 стила бира. Това още един път показва, че категорията се развива, че има голяма диверсификация, разнообразие, защото консуматорите търсят точно това."

Както в България, така и по света, светлото пиво продължава да доминира на пазара. В една от столичните бирарии открихме и доказателство за нарастващата й конкуренция.

Арсени Виденов - сервитьор в столична бирария
"Най-много на мътната бира, тя е една от най-консумираните. Има и светли бири, които вървят много и които са с по-наситен вкус на хмел. Това е нещо нормално. Няма нищо по-хубаво от горчивия вкус на истинската бира."

Според едно от последните бирени проучвания удоволствието именно от този вкус на качествен хмел се увеличава на фона на подходящата музика. А музикалният стил, който най-често придружава бирата, не изглежда изненадващ.

Светла Тагарева - управител на туристическа агенция
"В повечето случай, тъй като не консумирам много бира, се лишавам и от музика. Но принципно, ако трябва да избирам в каква музика да пия своята бира, бих избрала нещо по-рок."

Целогодишно в България бира най-често се пие в Русе, Монтана и Бургас. Разбира се, най-голяма е консумацията през лятото, когато винаги може да разчитате на леденото пиво да ви подари епизодично спасение от жегите. Със или без музика.

"32 градуса и празничен край на седмицата. Неслучайно този ден е днес, първият петък от началото на август. И не че ви трябва причина да опитате от разхлаждащата магия на бирата, но ако си търсите такава, днес имате достатъчно, за да го направите."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 нови детски градини отварят врати в София от есента
5 нови детски градини отварят врати в София от есента
Летището на Бергамо в Италия отново работи
Летището на Бергамо в Италия отново работи