НОВИНИ

Българи вече могат да споделят и личните си автомобили

Платформа за споделено ползване на автомобили вече работи и в България. С нейна помощ хора, които не използват колата си често, могат да я отдават под наем на други лица. Името ѝ е CarAmigo и представлява българо-белгийски стартъп.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
17:37, 05.08.2016
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Сред предимствата на услугата, създателите отбелязват удобството да избираш между автомобили, които се намират приблизително в района, където живеете или работите. Срещаме Ваня, на която ѝ предстои да пътува до морето. Тя наскоро научава, че може да наеме автомобил чрез платформа за споделено ползване.

Ваня Бенелинова: "Много ми допада това, че колата се наема директно от собственик и че системата е с голяма еконасоченост, това, че се избягват толкова вредни емисии. А тази кола така или иначе не се използва от собственика, а пък аз нямам кола, имам нужда от кола, така че перфектният баланс между двете страни. Цената е доста по-евтина, отколокото при другите рентакар компании."

Младото момиче има доверие в услугата, защото всеки регистриран автомобил в системата минава преглед от независим експерт. Освен това при взимането на колата се подписва договор между страните. А собственикът е спокоен, че ще получи парите си, защото плащането се извършва по банков път в момента на разервиране на автомобила.

Свилен Класанов: "Давам си колата, защото обикновено стои пред блока и събира прах. И мога да спестя някой друг ресурс, който плащам непрекъснато през годината."

Свилен заявява, че не се притеснява от факта, че някой може да му счупи колата, защото компанията предлага автокаско и пътна помощ. А при кражба или унищожаване застрахователят обещетява собственика до 15 хиляди лева. За Тим Гюбел, който е създател на платформата, освен споделянето на един автомобил с повече хора, тази система спомага за намаляване на вредните емисии в атмосферата.

Тим Гюбел: "Последният елемент, който е много важен за нас, е екологичният елемент. За всяка споделена кола, по европейско проучване, замества 13 коли в движението."

Макар и наскоро стъпила в България, платформата вече има над 300 регистрирани наематели и 60 автомобила, които могат да бъдат използвани. Минималният период, за който може да се ползва кола, е 6 часа, а максималният - 60 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летището на Бергамо в Италия отново работи
Летището на Бергамо в Италия отново работи
Остри реплики в БСП покрай номинациите за кандидат-президент
Остри реплики в БСП покрай номинациите за кандидат-президент