НОВИНИ

И Европа е привлекателна за сърфистите

Европа като сърф-дестинация - звучи, невероятно, но е факт. Оказва се, че Европейският съюз дори финансира специални приложения, които помагат на любителите на екстремния спорт да откриват най-добрите вълни!

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:31, 28.07.2019
Чете се за: 01:10 мин.
Още
Ричард Фицджералд: Здравейте, името ми е Ричард Фицджералд. Роден съм в Бъндоран. И съм сърфист откакто се помня.

А Бъндоран се намира не на Хаваите или в Австралия, с които мнозина свързват сърфа, а в Ирландия! Оказва се, че Европа е не по-малко привлекателно място за любителите на високите вълни. Бъндоран е домакин на редица известни състезания.

Ричадрд Фицджералд: Сърфирал съм навсякъде. И всяко място си има своя чар. Ирландия не е благословена с най-доброто време. Но само ако сравняваш с място като Нова Зеландия, защото ние имаме всичко - не по-малко драматични вълни и бряг. Но Ирландия е част от Европа и предлагат сърф от световна класа!

Сърф, вълни и младежи - това е най-характерното за испанското градче Сан Себастиан. Тук има три плажа, но най-популярният от тях е Зуриола.

Грант "Туиги" Бейкър: Най-невероятното нещо за мен е възможността за сърф. Има прекрасни вълни - и на запад, и на изток от тук. Чудесно място да отседнеш - особено ако си сърфист.

Зури, както го нарича любителите на сърфа, върви в комплект със забележителна архитектура - древна и съвременна, и безброй интересни места за разходки.

Всъщност всички изброени места са част от специален проект, наречен "СърфингЮръп". Бъндоран, Ирландния, Сан Себастиан, Испания, Виана ду Кащелу Португлия - всичко това са части от пъзела, наречен европейска сърф обиколка. Забележителното е, че целият проект се финансира от ЕС. Инициативата има подробен сайт, на който могат да се видят всички дестинации, да се проучи какви са възможностите за настаняване, за обучение по сърфиране, съпътстваща програма, и разбира се, прогноза за времето и най-вече скоростта на вятъра и височината на вълните.

Освен "СърфингЮръп", ЕС финансиара и Green Room. Проектът е насочен към онези, които искат сърф преживяване, съобразено с околната среда.

И не на последно място - Брюксел може съвсем точно да ви каже къде и кога да яхвате сърфа. А това се случва благодарение на специалното безплатно приложение MeteoSurf. Чрез него сърфистите могат да получат информация за условията за каране на сърф в Средиземно море. А за сърфиста остава само да улови перфектната вълна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Болония направиха пица с дължина 500 метра
В Болония направиха пица с дължина 500 метра
Алпинистът Атанас Скатов се завърна в България
Алпинистът Атанас Скатов се завърна в България