НОВИНИ

"Къде сме ние": Очакванията на българите за икономическото развитие

Очакванията на българите за икономическото развитие на страната традиционно са по-песимистични на фона на света. Но в последните години у нас връх вземат неутралните очаквания, за сметка на песимизма. По последни данни средно 15% от сънародниците ни очакват икономически подем, 30 на сто по-скоро икономически трудности, а цели 40% не очакват каквато и да е промяна. Останалите се колебаят.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:34, 28.07.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Песимизмът типичен само за нас. Той е обзел и съседите ни. Дълго време Гърция беше сред водещите страни по негативизъм в икономически план, наред с Румъния и Турция.

Изследването на „Галъп интернешънъл", което се провежда ежегодно сред около 60 държави, показва, че през последните години икономическият оптимизъм по света по-скоро намалява. Най-големият пик на песимизма е бил по време на световната криза преди десетилетие. След това светът минава в другата крайност - наблюдава се ръст на оптимизма, който дори надминава 40%.

Но напоследък песимизмът и оптимизмът по света са изравнили сили - по 30%. Над тях надделяват неутралните очаквания.


;

Най-сериозно се притесняват за просперитета си европейците. Сред най-големите икономически песимисти традиционно са страни като Италия, Гърция и Обединеното кралство. Икономически подем пък очакват жителите на страни като Нигерия, Виетнам, Индонезия и Индия.

Казано накратко, Западът се бои за просперитета си, а югът и изтокът очакват подем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания ускорява подготовката за твърд Брекзит
Великобритания ускорява подготовката за твърд Брекзит
Черна неделя: Осем души загинаха по пътищата днес
Черна неделя: Осем души загинаха по пътищата днес