НОВИНИ

И в Сопот протестираха срещу промените в учебни планове

Нов протест срещу отпадането на патриотичното съдържание в учебниците по литература и история. Стотици българи протестираха в Сопот пред паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов с искане за формиране на ясна концепция за пробългарска реформа в образованието.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
22:35, 02.02.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Протестът започна с химна на България и патриотични песни. Деца и историци рецитираха текстове от творби на Вазов, които отпадат от учебния материал. Жителите на подбалканския град се обявиха срещу опорочаването на националната ни памет чрез подмяната на българската история заради промените в учебните програми.

Стефан Филчев - директор на къща музей Иван Вазов: "Не реформи на парче, не реформи, инициирани от един или друг министерски екип, защото колкото и екипа идват в това министерство всеки идва със своята собствена концепция. Искаме децата ни приоритетно до пети или шести клас приоритетно да учат българските класически автори, които са разбираеми и понятни също толкова колкото понятни и разбираеми са древногръцките митове и скандинавските митове".
Петър Берлиев - жител на Сопот: "Против съм всякакво оскверняване на историята и литературата. Ми защо изхвърлят Паисий, защо изхвърлят Смирненски, от литературата говоря, не говоря за историята, там е пълна каша".

По време на протеста кметът на общината Деян Дойнов, който облечен в униформа от руско турската война каза, че неговите дъщери иска да се възпитават с историята такава каквото е и се обърна към всички ръководители в държавата, че трябва да си вземат поука.

Деян Дойнов - кмет на община Сопот: "Така че България да пребъде векове наред и нашите деца да помнят, че Иван Вазов е Патриарха на българската литература, да помнят Ботев, да знаят кой е Левски".

Гражданският протест подкрепиха бе подкрепен и от рокери. В инициираната подписка от къща музей Иван Вазов вече са събрани над 1100 подписа. Тя ще бъде внесена в края на седмицата заедно с подписката която започнаха Калофер и Карлово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общините кандидатстват за над 1 млрд. лева
Общините кандидатстват за над 1 млрд. лева
Протестиращите в Гърция отвориха Кулата - Промахон
Протестиращите в Гърция отвориха Кулата - Промахон