НОВИНИ

Кметове обсъждат възможности за дезинфекция срещу тигров комар

Общините имат пряка отговорност за ранна дезинфекция на паркове, канализации и улици срещу популацията на тигрови комари, които са разпространители на опасния вирус Зика. Това обясниха от Националното сдружение на общините на среща с кметове от различни населени места в страната, която се провежда в Благоевград. Според експерти сега по време на снеготопенето трябва да се следят районите, където може да се получат блата и са потенциални развъдници на тигров комар.

bnt avatar logo
от Добрина Грачанлиева
20:19, 02.02.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Всяка година от бюджета на община Гоце Делчев се заделят по 20 хиляди лева за дезинфекция на тревните площи и районите около училищата и детските градини. Тази годана обаче заради засилените мерки срещу разпространението на тигровия комар са нужни повече пари.

"Има няколко оторизирани фирми, които се занимават с пръскането. Ще може да извърши", каза Владимир Москов - кмет на община Гоце Делчев.

"Може и допълнителни средства да бъдат заделени?"

"Да, не трябва да се прави компромис и не може да имаме компромис с този проблем.”

Около 150 са по-бедните общини в страната, където за разлика от Община Гоце Делчев няма предвидени пари за допълнително третиране на заблатени места и тревни площи. Тези общини очакват държавата да помогне.

”Така или иначе те се опитват в рамките на своите бюджети да заделят определен ресурс, с който макар и частично да се справят с популацията. Проблемът е в навременното и ефективно ранно третиране”, обясни Гинка Чавдарова - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.

Най-застрашени от поява на популация от тигрови комари са заблатените места около река Дунав и Черно море. По поречието на Струма разливите и заблатените места са по-малко и според експертите тези площи са много по-лесни за дезинфекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 67 000 мигранти са дошли в Европа само през януари
Над 67 000 мигранти са дошли в Европа само през януари
Отново се срутиха скали в Провадия
Отново се срутиха скали в Провадия