НОВИНИ

Националната здравна карта - 3000 легла за активно лечение са излишни

Близо 3000 легла за активно лечение в цялата страна са излишни. Това показва сметката в националната здравна карта, която беше представена от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:22, 02.02.2016
Чете се за: 01:43 мин.
Още

Според Москов излишните легла вероятно няма да се съкращават, а ще се преобразуват за продължително лечение.

Пак според картата здравната система страда от дефицит на общопрактикуващи лекари и педиатри.

Здравната карта е една снимка на нуждите от медицински услуги в определените райони и предлагането им. Важен документ за всяко едно ръководство, за всеки един министър, за да взима най-адекватни решения за системата.

Това е документ, за който всяко едно правителство говори, документ, който на няколко пъти през годините да се приеме, но така и не видя бял свят. Защото може да се стигне до отпадане на болници, вето за нови. При толкова интереси и сега е невероятно постижение, че излиза наяве макар и за обществено обсъждане.

3 000 излишни легла от общо 38 300 не са чак толкова много, като се има предвид, че според европейските стандарти 13 процента трябва да са за продължително лечение, а такива в страната засега няма. Но отговорът не може да се опрости толкова, защото разпределението на излишъците е неравномерно, а в педиатрията пък има обратно - дефицит на легла. Обяснимо в София излишните легла са най-много, но по интересни са цифрите в Пазарджик.


;

От 10 болници, 6 в района за частни. Интересно е как ще протече там договарянето с касата. Защото със сигурност данните от картата ще са основата, по която каса ще сключва договори с болниците, но не тя определя кои.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Защо за Бога частни болници. Защо ще страдат частни болници от картата. Защо това е предизвестено от някакви хора. Аз не знам такова нещо. Знам само, че има методика на министерството, която от три седмици е на сайта на министерството с обективни показатели, по които всяка една болница може да си седне и да си сметне точките, които да набере като критерии с кой при излишък касата първо сключва договор. Оттам нататък през системите критерии за мен няма никакво значение болницата дали е общинска, дали е държавната, дали е частната.

С лекарите и пациентите в районите с пренаситени болнични услуги би трябвало касата да подбере по-добрите, така че осигурените пациенти ще печелят. Болниците ще са поставени в сериозна конкуренция - това трябва да е добре, под този натиск вероятно ще са принудени да се преструктурират, да се преразпределят по територии. Покрай това вероятно ще има много писъци. Но не навсякъде. Кардиологиите ще са едно по-спокойно място.

;

Общопрактикуващите лекари са, за съжаление, в дефицит. Дори в София. Общо за страната не стигат близо 440, педиатрите са 405 по-малко. Както казва министъра - това показва, че системата катастрофира още на входа си. Какви са мерките - финансови естествено. Някои от тях са с по-дългосрочен ефект.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: В рамките на този преговорен процес на НРД това, което мога да гарантирам за представителите на държавата в НС на касата, ще изиска включване на рамков договор за драстично увеличени параметри за обеми в доболничната помощ. За високо специализираните изследвания в доболничната помощ и за т.нар .направления. Минимум 40 милиона трябва да бъде увеличението.

Това е и първото управленско решение, което се налага от данните на здравната карта. Но дали тя ще бъде приета - това все още не е сигурно. Както обясних - много интереси, ще видим кой ще надделее.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меси ще се срещне с детето, което носи негова найлонова тениска
Меси ще се срещне с детето, което носи негова найлонова "тениска"
Над 67 000 мигранти са дошли в Европа само през януари
Над 67 000 мигранти са дошли в Европа само през януари