НОВИНИ

Илияна Йотова: ​АЕЦ "Белене" може да гарантира енергийната ни сигурност

Рестартирането на АЕЦ "Белене" може да гарантира енергийната сигурност на страната, заяви във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на международния ядрен форум "Булатом". В дискусиите участваха и някои от инвеститорите, които проявяват интерес към участие в проекта. Според изпълнителния директор на Международния център за ядрена компетентност във Виена Янко Янев проектът "Белене" е "изключително нискорисков", като най-големите опасности пред него са политическите.

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 06.06.2018 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов съобщи, че вече е започнала подготовката за създаването на проектна компания с активите и пасивите на АЕЦ "Белене". Следващите стъпки са на правителството и на министъра на енергетиката.

Валентин Николов, зам.-председател на Комисията по енергетика в НС: Да подготви търг, виждаме, че има потенциални инвеститори, и да може този проект да стъпи вече върху здрава основа, върху ясна цена на проекта и върху ясни показатели от страна на държавата.

На конференцията отново бе подчертан инвеститорския интерес към довършването на централата. Засега това официално е обявено от руската "Росатом", чиято дъщерна компания "Атомстройекспорт" изработи доставеното вече оборудване за проекта, в който НЕК е вложила 3.5 млрд. лв. Посланикът на Франция Ерик Льобедел заяви, че френските "Фраматом" и "Арева" също имат интерес към възобновяването на проекта, тъй като участват в него от самото начало.

Представителите на Китайската държавна ядрена корпорация CNNC поставиха въпроса с държавните гаранции за проекта като едно от условията за участието си. На конференцията стана ясно,че по искане на "Булатом" международният център за ядрена компетентност във Виена е направил анализ на риска на "Белене". Методиката е същата, която използва департаментът по енергетика на Съединените щати за оценка на риска на големи енергийни проекти.

Янко Янев, изпълнителен директор на Международния център за ядрена компетентност във Виена: "Белене" е изключително нискорисков проект. Тоест, той може да бъде лицензиран. Финансовият му риск е сравнително нисък. Най-големият риск за проекта Белене е политическият риск - невземане на решение, отлагане, това си е чиста загуба на средства, загуба ако щете на кадри, на специалисти.

Пред участниците в ядрения форум вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че през последните години пазарът на атомна енергия се разраства и страната ни трябва да има свои позиции на него като гаранция за сигурността си.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България: Оттук нататък нямаме право на грешки, защото сме в състояние да отблъснем всички инвеститори, които имат намерение да участват в проекта Белене и в строежа на централата.

Вицепрезидентът допълни, че в този процес е много важно държавата да има контрол не само при строителството на централата, но и за начина на производство, разпределяне и търговия с електроенергията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов откри завод за вакумни опаковки в Божурище
Бойко Борисов откри завод за вакумни опаковки в Божурище
Случаят „Пелов“ - коментар на психолога Росен Йорданов
Случаят „Пелов“ - коментар на психолога Росен Йорданов