НОВИНИ

Случаят „Пелов“ - коментар на психолога Росен Йорданов

В студиото на „Още от деня“ психологът Росен Йорданов коментира случая „Пелов“, при който избягалият затворник беше убит при престрелка с криминално проявен мъж в Ботевград. Йорданов заяви, че по всичко личи, че МВР не си е свършило работата по случая, макар че по него работят много добри оперативни работници.Росен Йорданов е участвал в залавянето на Пелов през 2011 г. Макар че той е създал профила му, Йорданов не е бил потърсен за помощ от МВР, защото няма практика бивши служители на ведомството да бъдат търсени официално.

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 06.06.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Росен Йорданов сподели, че е допускал, че Пелов ще избягва родния си град Ботевград, тъй като именно близките му са го предали, когато е бил заловен. За него присъствието на Пелов в Ботевград е изненада.

Росен Йорданов, психолог: Издирването е оперативна работа. Фина, оперативна работа, която изисква дълбок анализ в много посоки, най малко да се разбере какъв е социалният и психологичен статус, социални връзки. Това изисква работа „на тъмно“ и „на тихо“.

Йорданов заяви, че е малко вероятно близките на затворника да не са били поставени под наблюдение. Възможно е да е имало инцидентен развой на събитията, допълни той, но заради обстоятелствата около ареста на Пелов, при който майка му го е предала на полицията, е малко вероятно да е влязъл в контакт с близките си. Такива данни все още няма, допълни Йорданов.

;

Оперативната информация не означава надеждна информация, коментира Йорданов информацията, че е имало оперативни данни, че Пелов се укрива в Ботевград.

Йорданов изрази надеждата, че оперативните служители, които са работили по случая, са били сигурни, че Пелов е бил с променен външен вид.

;

Проблемите в затвора са стари и служителите там работят в ужасни условия, заяви Йорданов. Убийствата и тежките престъпления са намалели, но МВР не се модернизира, заяви Йорданов.

Росен Йорданов, психолог: Лошото е, че МВР не се модернизира. МВР си остава като манталитет и организационна култура закостеняла система. Тя трябва да се променя. Това, което виждаме през последните години, е че не се променя.

МВР не си е свършило работата по случая с Пелов, заяви Йорданов. Той допълни, че може да гадае къде са допускани слабости, тъй като не е запознат с разследването отвътре. Йорданов увери, че познава част от хората, които работят по случая, като много добри разследващи полицаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова: ​АЕЦ Белене може да гарантира енергийната ни сигурност
Илияна Йотова: ​АЕЦ "Белене" може да гарантира енергийната ни сигурност
Ще бъде ли умъртвена кравата Пенка - решава Агенцията за безопасност на храните
Ще бъде ли умъртвена кравата Пенка - решава Агенцията за безопасност на храните