НОВИНИ

МОН изнесе обобщени данни за резултатите от НВО след 7. клас

Тази година седмокласниците имат по-лоши резултати по български език и литература, но по-добри по математика в сравнение с миналата. Въпреки че двойките по математика намаляват, те продължават да са внушително число - близо 13 хиляди. От догодина седмокласниците ще работят по нов формат на тест, който ще съдържа материала от 5, 6 и 7 клас, казаха от просветното министерство. Предвижда се той да бъде само от един модул, а по български език да се включи нов вид преразказ.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:37, 06.06.2018
33799
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Тази година седмокласниците имат средно 32 точки за първия модул по български език срещу 34 миналата. Това е единственият им по-слаб резултат в сравнение с миналата година. По математика е обратното - 30 срещу 28 точки преди година. По-добре са се справили учениците и с преразказа по български език и с по-трудните задачи по математика от втория модул.

Евгения Костадинова, дир. на Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“: Все повече ученици работят по втория модул по български, по математика също има движение и това към момента ни отправя, в който ще минем към единен тест, а не в деленето на два модула.

И тази година двойките остават голям брой. По математика те са над 12 и 800, но намаляват в сравнение с миналата и особено с по-миналата година, когато имахме близо 18 хиляди двойки. По български пък слабите оценки са се увеличили до над 8 100.

;

Шестиците по български са намалели почти двойно, а по математика са се увеличили почти двойно. Максималните100 точки по български имат само трима ученици, по математика - 68. Миналата година по математика имаше 251 ученици със 100 точки.

Най-добре и с двата теста са се справили учениците от София-град и Смолян, най-зле - тези от Сливен и Ловеч. В топ 10 на най-добрите училища почти изцяло са математически гимназии.

;

Министерството започва да разработва нов тест за изпита след VII клас догодина, който ще измерва всичко научено в V, VI и VII клас.Обсъжда се и нов вид преразказ.

Красимира Александрова, експерт по БЕЛ: Освен преразказ с дидактическа задача на неизучаван текст, да се редува в годините със сбит преразказ на неизучаван художествен текст.

Очаква се при сегашния 25 въпрос да влезе„характеристика на герой от изучаван текст“, което ще се редува през годините с „коментар на откъс от текст“, както е сега. Промените се налагат заради новия закон.

;

Вижте първите 10 училища с най-висок резултат от двата изпита след VII клас

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изстреляха кораба „Союз“ с тричленен екипаж към МКС
Изстреляха кораба „Союз“ с тричленен екипаж към МКС
Срещата Доналд Тръмп-Ким Чен-ун ще бъде в луксозен курорт на остров Сентоса
Срещата Доналд Тръмп-Ким Чен-ун ще бъде в луксозен курорт на остров Сентоса