НОВИНИ

Ще има ли достатъчно спасители по морето?

В Седмицата на водното спасяване водно спасителната служба на БЧК обяви резултатите от проведените обучения за спасители. Ще има ли достатъчно спасители през този летен сезон - вижте в прякото включване в обедната ни емисия на Мая Димитрова.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:35, 06.06.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Водният травматизъм в България е на второ място след този по пътищата. Средно годишно у нас при водни инциденти загиват между 120-130 човека, най-вече във вътрешността на страната, където често липсват спасители. При децата, жертвите средно са между 10 и 15. За 2017 година - 106 са жертвите, предимно мъже между 50 и 60 години.

В началото на летния сезон най-актуален е наистина въпросът ще има ли достатъчно спасители?

Антон Албантов, директор на Водноспасителната служба, БЧК: Да, що се отнася до обучените водни спасители, което е ангажимент на БЧК, много пъти сме го казвали - да ще има, защото всяка година БЧК обучава между 1000 и 1200 нови спасители и само за последните 10 години новообучените спасители, само за море са над 4500, а тези за басейн и аквапаркове са двойно повече. Това са едни цифри от обучени водни спасители, които са предостатъчни за осигуряване нуждите от водни спасители за всички охраняеми водни площи в нашата страна.

А защо тогава има плажове, които остават без спасители?

Антон Албантов, директор на Водноспасителната служба, БЧК: Тук нещата вече опират до условията, които се предлагат на тези плажове, а оптимистичното е, че това се разбра вече и от самите стопани на плажове. През последните 2-3 години се наблюдава едно завръщане на водните спасители и на техния интерес към тази професия, макар и сезонна. Така че, от миналата година, надяваме се и тази, вече тези плажове, които имат недостиг, ще се броят на пръсти, надявам се.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българо-гръцки екипи ще патрулират в района на Ксанти през летния сезон
Българо-гръцки екипи ще патрулират в района на Ксанти през летния сезон
Протест срещу рестарта на АЕЦ Белене
Протест срещу рестарта на АЕЦ "Белене"