НОВИНИ

Протест срещу рестарта на АЕЦ "Белене"

Предложение да отпадне забраната за строеж на АЕЦ "Белене" и централата да бъде построена от стратегически инвеститор ще разгледат следобед депутатите в енергийната комисия. Заради исканото продължаване на проекта от дясното обединение "Демократична България" организираха протест пред парламента.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:13, 06.06.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

С викове оставка протестиращите настояват да не бъде довършена ядрената централа в Белене. Според тях тя не отговаря на екологичните и сеизмични стандарти и не е икономически обоснован проект. Освен скандирания, част от протестиращите замеряха сградата на Народното събрание с домати.

- Един път е отказан строежът, а сега поради някакви неизвестни причини същата партия, която беше за отказа иска отменяне на мораториума.
- Само строим атомни централи, цените на тока растат, всичко расте в тази страна, няма оправия.
Не съм специалист в областта на ядрената енергетика, но това оборудване от колко години е - колко години стои там, значи технологиите се вървят напред, ние продължаваме да искаме реактор, който е от едно по-старо поколение.
- На тази територия колко атомни централи? И ако мога да попитам тези лицензии, за които толкова много се гърми, те срок на валидност имат ли?

През миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова представи одобреното от Министерския съвет предложение за довършване на "Белене". Според него има два варианта за дострояване на централата - чрез стратегически инвеститор или чрез заем от Русия, който после да се изплаща от цената на тока.

По време на комисията председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов гарантира, че в момента Белене може да бъде възстановена като проект, защото още има валидни разрешителни.

Заместник-шефът на енергийната комисия към парламента Валентин Николов от ГЕРБ внася предложение централата да бъде достроена с чужд инвеститор, предложението заедно с това да отпадне забраната за довършване на втората ядрена централа ще бъде обсъдено утре и в пленарната зала. Към момента проектът е подкрепен от ГЕРБ и БСП, ДПС изказват съмнения, че ще бъде довършен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли достатъчно спасители по морето?
Ще има ли достатъчно спасители по морето?
Димитър Димитров напуска треньорския пост в Лудогорец
Димитър Димитров напуска треньорския пост в Лудогорец