Илко Семерджиев: Няма да има лимитиране на болничната помощ

Нови правила за разплащане с болниците предвижда здравната каса. Това обяви в "Денят започва" служебният здравен министър. Илко Семерджиев обясни, че след въвеждането на промените ще отпаднат листите на чакащите за прием в болница.

от БНТ
08:47, 01.03.2017
Чете се за: 00:57 мин.
Още

В бюджета на касата тази година са предвидени 270 милиона лева повече за болниците. Те ще се разпределят по нови правила. Идеята е вместо с едномесечни твърди лимити, лечебните заведения да разполагат със средствата, предвидени за три месеца.

Д-р Илко Семереджиев - служебен министър на здравеопазването: Тримесечен прогнозен бюджет с буферен механизъм от 3% върху 400 млн. лева означава, че на практика ние няма да имаме лимитиране на болничната помощ. Или ако има, то ще е съвсем малко. Преодолели сме един огромен и тежък механизъм, който съществуваше от административното решение миналата година.

Новите правила според Семерджиев ще осигурят баланс в системата. Очаква се промяната да сложи край на листите на чакащите за прием в болница. Предвидени са и 20 милиона лева повече за личните лекари. Готвят се и промени, които ще ограничат ненужният престой в болница. Пациент, който е влязъл за изследване, ще може да си тръгне същия ден.

През тази година ще има промяна по отношение на обемите и цените на клиничните пътеки. Клинични пътеки, които са прекалено оборотни и смятани за печеливши, в крайна сметка няма да могат да изтърбушат бюджета на Касата, защото на три месеца ще се включва режимът за регулация.

Д-р Илко Семереджиев - служебен министър на здравеопазването: Има хиляди пациенти, които ненужно лежат в болници и касата излишно плаща престоя им. Пациентските организации и тази година настояваха да отпаднат много клинични пътеки за проследяване на хронични заболявания, по които се правят процедури, които отнемат няколко часа. Въпреки че сигналите са от години, от касата не смятат, че оптимизирането на разходите е техен проблем.

Семерджиев беше категоричен, че няма да се намесва в спора между лекарите и ръководството на "Пирогов". Според него спорещите страни трябва да намерят решение на проблема.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Има ли решение на проблема с демографската криза у нас?
Има ли решение на проблема с демографската криза у нас?
Детски карнавал в Рио де Жанейро
Детски карнавал в Рио де Жанейро