НОВИНИ

Има ли опасност от епидемия от морбили?

За нови 4 случая в Пловдив съмнителни за морбили информираха от министерството на здравеопазването. За сега те все още не са потвърдени. Въпреки новите случаи, обаче, здравните власти смятат, че могат да ограничат евентуален епидемиологичен взрив, тъй като имунизационното покритие в Пловдив и Столипиново е добро.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:19, 21.03.2017
Чете се за: 01:02 мин.
Още

Със съмнения за морбили са децата на двете жени, при които се потвърди че са с шарка. Майките вече са минали през една имунизация преди 7 години, когато беше последната епидемия от морбили, но нямат сигурната защита на втората доза ваксина. Но заради първата, все пак болестта им минава леко. Техните проби са изпратени към лабораторията на СЗО в Берлин, където вече ще могат да кажат от къде идва вируса. Въпреки че и сега е ясно - най-вероятно става въпрос за внос от Германия.

Д-р Радослава Филипова - епидемиолог, МЗ
Едната жена и въобще семейството й дава категорични връзки, че често пътува именно до Германия, така както и две годишното дете, където бабата често пътува до Германия дават данни, че детето също е било там за другото дете не се знае, но най-вероятно имат контакти ,тъй като се оказва че голяма част от жителите на Столипиново пътуват до т. нар. Западноевропейски държави.

В другия край на Столипиново живеят другите две деца, със съмнение за морбили. Тяхната клинична картина, обаче не е толкова ясно изразена.

Д-р Радослава Филипова- епидемиолог, МЗ
Има вероятност и да е хипердиагностика, но докато не се изясни точно обстоятелствата не можем да кажем
М. Ч. - За пропуски във ваксинацията ли говорим?
- На този етап три от децата са в неимунизационна възраст, за четвъртото чакаме данни
- Неимунизационни кърмачета ли?
- Да, в кърмаческа под 13- месечна възраст.

До 13-тия месец се приема че кърмачетата са предпазени от антителата, които получават от майчиното мляко. От 8 хиляди регистрирани деца в Столипиново, с някакви пропуски в имунизацията са едва 100 . Пътуват с родителите си или често са боледували и не са могли да бъдат ваксинирани на време. В квартала има достатъчно общо-практикуващи лекари и ваксини, така че би трябвало скоро да има по-доброимунизационно покритие. Което е повод за оптимизъм, че инфекцията няма да се разпространи и ще се ограничи само с единични вносни случаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2016-та е най-топлата досега
2016-та е най-топлата досега
Ремонтът на булевард Дондуков започва от 1 юни
Ремонтът на булевард "Дондуков" започва от 1 юни