НОВИНИ

Инициативата "Пробуждане с хоро" събра стотици българи в парка "Заимов"

С бълграска народна музика и хоро започна Националният празник на България в парка "Заимов". Инициативата "Пробуждане с хоро" се провежда за втора година и има за цел да съхрани и предаде на следващите поколения българския дух и традиции.

БНТ2-София
от БНТ2-София Гергана Шумкова
20:29, 03.03.2017
6050
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Да забравим различията, да си спомним за великите дела на нашите предци, които ни подариха свободата - за това разказваха хората и народната музика в парка "Заимов", където се събраха над 400 души от различни възрасти, обединени от едно чувство - обичта към България! А професионалните танцьори, облечени в красиви народни носии, подариха на всеки един минувач нещо повече от красив танц- вяра и сила да съхраним българския дух.

Цвета Кирилова - "Сдружение Азбукари"

"Да покажем на България и света, че ние всички можем, че нашият образ и нашето българско лице винаги ще бъдат за пример. България е навсякъде, където диша и живее поне едно българско сърце."

Всеки един от нас носи България по различен начин в сърцето си - за някои тя е в магията на народните ни танци, за други – в звуците на гайда, а малката Адриана е събрала цялата си обич към родината в любимото си стихче:

Бяла спретната къщурка.
Две липи отпред.
Тука майчина милувка
сетих най-напред.

Тука, под липите стари
неведнъж играх;
тука с весели другари
скачах и се смях.

Къщичке на дните злати!
Кът свиден и мил!
И за царските палати
не бих те сменил!

А това, което повечето хора си пожелаваха днес на Националния ни празник, е никога да не забравяме делата нашите герои и да ги предаваме на следващите поколения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На фокус: Проблемите на библиотекарите и музейните работници
На фокус: Проблемите на библиотекарите и музейните работници
18 893 души се поклониха пред първообраза на българското знаме
18 893 души се поклониха пред първообраза на българското знаме