НОВИНИ

Инспекторатът към министерството на туризма ще започне да действа през 2018 г.

През следващата година към министерството на туризма ще започне да действа специален инспекторат, който ще контролира дейността на хотелите и ресторантите. Това каза днес в комплекс Златни пясъци министърът на туризма Николина Ангелкова, която бе гост на тържеството за 60-та годишнина на курорта.

инспекторатът министерството туризма действа 2018
bnt avatar logo
от БНТ
21:40, 08.06.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Целта е да се облекчи административната тежест върху бизнеса и да отпадне режимът за прекатегоризация на хотели и ресторанти, обясни Ангелкова. По думите ѝ отмяната на тези правила обаче ще доведе до засилване на контрола върху дейността на обектите. С тази задача ще бъде натоварен бъдещият инспекторат, който най-вероятно ще има звена във всички области, където имат курорти от национално значение.

Ангелкова уточни, че новите правила ще станат факт с промяната на Закона за туризма. Според нея проектът ще бъде готов до септември тази година и през октомври ще бъде внесен в Народното събрание.

Министърът допълни, че през следващия сезон ще влезе в сила ново изискване, което ще доведе до унифициране на временните търговски обекти в курортните комплекси. Стопаните на бараките ще имат възможност да избират само между няколко вида материали и цветове.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова допълни, че през предния програмен период за обновяване на културно-исторически обекти в страната са били осигурени 247 милиона лева. Парите са инвестирани в 145 обекта. През настоящия програмен период до 2020 г., министерството на регионалното развитие има възможност да инвестира още 200 милиона лева в обновяване и консервация на културно-исторически паметници.

Министърът на туризма каза още, че през 2016 г. в Златни пясъци са били посрещнати около 600 хиляди чужденци, което е с близо 25 % повече в сравнение с 2015 г. Приходите на комплекса само от нощувки са надхвърлили 180 милиона лева. Ангелкова уточни, че прогнозите за настоящия сезон са, че чуждестранните летовници в комплекса ще бъдат с между 7 и 10 на сто повече в сравнение с миналото лято.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шалом удостои с почетния си знак Росен Плевнелиев
"Шалом" удостои с почетния си знак Росен Плевнелиев
​Прокуратура, данъчни и ДАНС проверяват дейността на мина Оброчище
​Прокуратура, данъчни и ДАНС проверяват дейността на мина "Оброчище"