НОВИНИ

Интеграция на бежанците чрез спорт

Темата за бежанците стана особено актуална в последните дни и седмици - за съжаление от негативна гледна точка. Но, оказва се, спортът е алтернативата за социална интеграция на бежанците. Именно на интеgrация чрез спорт залага новият проект на "Спортс мениджмънт България" и основателят й Виктор Кирков. Преди дни той спечели проект, който Европейската комисия ще финансира у нас.

bnt avatar logo
от БНТ
09:58, 27.11.2016
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Виктор Кирков: "53 проекта бяха кандидатствали. Ние успяхме да спечелим финансиране. От Нова година би трябвало да стартира. Идеята е децата на бежанците да бъдат занимавани със спорт и тези, които имат някакви педагогически способности, да бъдат обучени за социални треньори по спорт. Общата сума е 60 000 евро. Основното ще бъде за обученията, за треньори, закупуване на екипировка, топки. В рамките на една година ще се реализира проекта, като искаме да обхванем всичките 6 центъра за бежанци в България."

Виктор Кирков: "Задължени сме да провеждаме спортните занимания в рамките на бежанските лагери. В "Овча купел" има спортна база, но на другите места няма."

Виктор Кирков: "Догодина се надяваме да има бежанци в българските отбори, но те трябва първо да получат статут. Ще включим отбор от бежанци на европейския футболен фестивал за бездомни хора, който ще се проведе в София."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичният зоопарк се готви за зимата
Столичният зоопарк се готви за зимата
30 години след разрушителното земетресение в Стражица
30 години след разрушителното земетресение в Стражица