НОВИНИ

Инвалид не успя да гласува, мобилната секция не дошла

Недостиг на подвижни секционни комисии е основната причина хора с увреждания от София да не успеят да гласуват на двата тура на изборите. Това обясниха от Районната секционна комисия след като наш зрител ни сигнализира, че въпреки подаденото от него заявление да бъде посетен от мобилен екип, за да гласува, и на двата тура, това така и не се е случило.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
19:58, 16.11.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Мартин страда от множествена склероза и е трудно подвижен. Регистрира се към 23-та РИК, за да бъде посетен от мобилна група за гласуване. Но това така и не се случва. От 23-та Районна избирателна комисия поднесоха извинения на Мартин и ни увериха, че на балотажа това няма да се повтори. За втори път, обаче мобилна секция за Мартин се оказва, че няма.

Мартин Минчев: "Обади ми се председателя на ЦИК, беше 3-4 часа в деня на изборите и каза, че лично той поема ангажимент, че ще изпратят хора и ще изпратят мобилна урна. Към 6 часа някъде ми се обади председателят на 23-та Районна избирателна комисия. Тя ми обясни, че има страшно много хора и мобилната група закъснява и няма да успеят да дойдат до осем часа."

От 23-та районна избирателна комисия обясниха, че на втория тур на изборите предварително са удължили работното време на подвижната секционна комисия с два часа, но и този път то се е оказало твърде малко, за да обиколи всички 87 адреса на територията на районите-Витоша, Красно село и Панчарево.

Жана Иванова: "Бях ги помолила да минат първо при господин Минчев, но се оказа, че маршрутът им е точно определен. СДВР ги съпровожда и не може да се направи промяна в маршрута."

От 23-та районна избирателна комисия поясниха, че минути преди края на изборния ден, мобилната избирателна~ комисия все пак е успяла да стигне до адреса на Мартин, но никой не им е отворил. Мартин не знае дали това е така, знае обаче какво следва за него оттук нататък.

Мартин Минчев: "Адвокати. Въпреки заявеното намерение от страна на държавата този път на всяка цена да дойдат, нищо не можаха да направят. Това в крайна сметка е отговорност на управляващите. Те не се справиха. Организацията на изборите беше изключително лоша."

Въпреки тежкото си заболяване и трудностите в ежедневието, Мартин продължава да вижда смисъл в това да бъде активен гражданин с отговорност. Именно държавата е тази,обаче, която го кара да се чувства незначим като отнема правото му на глас. И то два пъти.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Василев получи Офицерски кръст от испанския посланик
Бойко Василев получи Офицерски кръст от испанския посланик
Психолози и доброволци в помощ на онкоболните
Психолози и доброволци в помощ на онкоболните