НОВИНИ

Инвеститор иска да строи в Южния парк

Инвеститор иска да строи тенис корт в Южния парк. Теренът е частен, както и около 20% от територията на парка. Има ли риск зелените площи да бъдат застроени и какви мерски ще вземат от Столичната община, за да ги опазят - вижте в репортажа.

БНТ2-София
от БНТ2-София Яна Тодорова
19:20, 08.03.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Инвеститорският интерес е насочен към терен на входа на Южния парк откъм улица “Козяк", който е частна собственост. Ако инвеститорът получи разрешение за строеж, игрище ще се превърне в тенис корт.

Частни имоти като този са около 1/5 от всички 110 хектара от територията на Южния парк. Главният архитект на София Здравко Здравков увери, че това съвсем не означава, че върху тях може да се строи безпроблемно. Инвеститорът, който възнамерява да изгради тенис корт на входа на парка, е получил отказ за строеж още от предишния архитект на столицата Петър Диков. Последва обжалване на това решение, заради което сега предстои обществено обсъждане.

От Столичната община са категорични, че ще защитят зелените територии. В същото време обаче главният архитект обясни, че ако е нужно обезщетяване на инвеститори чрез отчуждаването на имоти в столицата, за това са нужни милиарди, а бюджетът на Общината е ограничен. Приоритетно са отделени средства за отчуждаване на земи за строежа на метрото и за доизграждането на Околовръстния път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деница Златева: ​България е против Европа на две скорости
Деница Златева: ​България е против Европа на две скорости
Работник загина след падане от скеле при саниране на блок в Благоевград
Работник загина след падане от скеле при саниране на блок в Благоевград