НОВИНИ

Искат оставката на Пловдивския митрополит Николай заради нарушения

На днешния празник Възнесение Господне, известен като Спасовден, вярващи в Асеновград се вдигнаха на протест в защита на отец Тодор от Рибната църква, принуден от Пловдивската митрополия да подаде оставка. Миряните поискаха оставката на митрополит Николай.

bnt avatar logo
от Зл. Бояджиев, Н. Райшинов
16:55, 09.06.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
искат оставката пловдивския митрополит николай заради нарушения

Хората са готови на протести всеки ден, ако ръководството на Пловдивската епархия не върне отец Тодор на работа.

д-р Светозара Филипова: След като проблемите не се чуват от този, който трябва да ги реши по един любомъдър начин, другият път е да се обърнем към патриарха.

Скандалът избухна след разкрития в предаването на БНТ "Вяра и общество" за финансови нарушения в Пловдивската епархия. Протестиращите искат проверка на митрополията и настояват още Светият синод да свали митрополит Николай и да го изправи пред църковен съд.

Петя Милчева: Искат да я приватизират църквата, защото е като касичка тука. Идват рейсове от цяла България не само от България от цял свят идват тука.

В момента в интернет има две подписки-петиции - едната в защита на отец Тодор, другата в подкрепа на митрополит Николай.

Пловдивски митрополит Николай: Някои предлагаха и на Христос да слезе от кръста и по този начин да се спаси но той не слезе Бог ми е дал тежък кръсти аз от него няма да сляза, защото който ме е поставил не ме е изоставил.

Пловдивската митрополия ще заведе съдебен иск за клевета срещу миряните от Асеновград, инициирали подписката за свалянето на митрополит Николай от поста му заради църковни и финансови нарушения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е доверието в политиците за последните 12 месеца?
Какво е доверието в политиците за последните 12 месеца?
България ще може да получава природен газ от три различни места, освен Русия
България ще може да получава природен газ от три различни места, освен Русия