НОВИНИ

Испанската гимназия в София започва учебната година с ремонт на парното

Започна новата учебна година. Над 719 хиляди са учениците тази година. За първи път училищния праг прекрачиха над 66 хиляди деца. Те ще учат по нова програма за първи и пети клас.

bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 15.09.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Испанската гимназия в София и основното 129-о училище посрещнаха първия учебен звънец с тревога. Причината - почти година чакат да бъде ремонтирана инсталацията на парното, но това така и не се случило. Затова и сега, докато учителите преподават в клас, в коридорите ще шумят бормашини и ще работят майстори.

Сградите на столичното 129 основно училище и на Испанската гимназия са разположени плътно една до друга и имат общ проблем - отоплителната система не работи. Ситуацията станала нетърпима през изминалата зима, когато деца и преподаватели били със зимните якета в класните стаи.

Зорница Йончева, Директор на Испанската гимназия в София
"Районната администрация на район "Оборище" имаше задача първо да администрира проекта и след това да изберат изпълнител."

"Беше ли избран изпълнител, беше ли направен проектът?"

Зорница Йончева, Директор на Испанската гимназия в София
"Не. Не беше пусната навреме обществена поръчка, тя стана факт на 2-ри септември."

Затова изборът на изпълнител, както и самият ремонт, тепърва предстоят и то по време на учебни занятия.

Венка Филипова
"Лоша работа. Не знам кога ще работят тези деца, те са палави, ще търчат по коридори, викове, крясъци... И машини, бормашини и какво ли не."

Районният кмет оправда забавянето с това, че процедурата изисквала по-голямо вникване на детайлите поради техническата специфика на възложителя за ремонта.

Васил Цолов, кмет на район "Оборище"
"Процедурите по ЗОП са тежки, там не трябва да има компромис с избора на изпълнител, не трябва да има компромис с техническото задание, не трябва да има, защото всичко това рефлектира въру учениците и върху всички останали."

Все още не е ясно кога точно ще започне ремонтът. Затова и хората от училището се шегуват, че ситуацията много наподобява на българския филм - "Топло".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влиза в сила културният бонус за тинейджъри в Италия
Влиза в сила културният бонус за тинейджъри в Италия
Очаквания за срещата на върха в Братислава
Очаквания за срещата на върха в Братислава