НОВИНИ

Родители с искане за безопасни площадки в София

Близо 500 родители обединяват усилията си за подобряване на местата за игра и за поддържане на безопасни площадки в столицата. Събира ги фейсбук групата "Да играем безопасно".

bnt avatar logo
от Мария Сивкова-Илиева
17:46, 15.09.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Протестът се заражда на една от детските площадки в квартал "Стрелбище" - тази срещу 127 ОДЗ. Мая Цанева не може да се примири с изкривените, счупени и ръждясали ламарини, които я посрещнат всеки път, когато изведе детето си.

Мая Цанева - създател на Фейсбук групата "Да играем безопасно"
"През последните месеци самите съоръжения са в толкова лошо състояние, че има реална опасност някое дете да си счупи ръка, да падне сериозно и да се създаде ситуация, която не бихме желали да се случва."

На територията на район "Триадица", част от който е квартал "Стрелбище", съществуват 89 детски площадки. Голяма част от тях не отговарят на изискванията на Наредба номер 1 от 2009 година за безопасност. Обновените до момента са 28. За останалите са необходими 2 милиона лева, с които районната администрация не разполага. Затова е съставила списък с 12 площадки в района, които представляват потенциална опасност за малчуганите. До края на ноември те ще бъдат обезопасени, обеща кметът Николай Терзиев.

Николай Терзиев - кмет на район "Триадица"
"Категорично! Опасните съоръжения ще бъдат или ремонтирани или премахнати."

Проблемът с остарелите и необезопасени детски площадки обаче остава и в останалите райони на столицата, които не разполагат с достатъчно средства за цялостни ремонти.

Мая Цанева
"Спасяват положението на парче. Когато има изкъртена част от нещо, отиват заваряват или нещо се случва, когато се натрупва напрежение."

Затова родителите настояват за създаване на единен регистър на детските площадки, в който всеки родител да проверява кои от тях са преминали през необходимите проверки за безопасност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаквания за срещата на върха в Братислава
Очаквания за срещата на върха в Братислава
ЕК винаги е готова да подкрепи България и останалите страни по външните граници
ЕК винаги е готова да подкрепи България и останалите страни по външните граници