НОВИНИ

Истанбул: атентаторите мислили да вземат заложници

Камикадзетата от летище Атататюрк са смятали да вземат заложници, пише турската преса. 44 са жертвите до този момент, но броят може да расте. Дипломатически представители от цял сват почетоха паметта на загиналите от тройното нападение във вторник вечерта.

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 01.07.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Тримата атентатори на летище Ататтюрк са планирали да вземат десетки заложници преди да се взривят, твърди турски всекидневник. Броят на загиналите е можело да бъде още по-голям, ако облеклото на нападателите не е направило впечатление. Заради якетата си в топлия ден, тримата са били забелязани и единият дори спрян за проверка.

Турските вмласти смятат, че зад атентата стои "Ислямска държава". Според турска медия мозъкът на нападението е чеченецът Ахмед Чатаев, смятан за ръководител на клетка на "Ислямска държава". Според ООН Чатаев контролирал 130 бойци на джихадистите.

Вестник Хюриет пише, че тримата терористи от Атататюрк са били наели апартамент в истанбулския квартал Фатих. Там живеят предимно сирийци, палестинци, ливанци и йорданци. Атентаторите платили авансово 7 500 евро за една година.

Дипломатически представители почетоха паметта на жертвите на летището от вторник вечерта. Сред тях беше и генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС продължи икономическите санкции срещу Русия до 31 януари 2017 г.
ЕС продължи икономическите санкции срещу Русия до 31 януари 2017 г.
След Брекзекуцията на Борис Джонсън
След "Брекзекуцията" на Борис Джонсън