НОВИНИ

Историята на дантеления кръст в Добринище

Дантеленият кръст е една от най-интересните реликви в храма "Свети Свети Петър и Павел" в Добринище. Кръстът е пренесен в него преди много години от друга по-стара черква в града. Не е ясно кога е изработен, нито от кого. Вижте повече в репортажа.

bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 03.02.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Дантеленият кръст е с изключително интересна изработка. Майсторът резбар го е направил от орехово дърво, като краищата му са оформени като своеобразна дантела. Оттам е получил и името си.

Отец Иван: Ето го кръста, който изобразява разпятието на Исус Христос и също така и четиримата евангелисти - Матей ,Марко, Лука и Йоан, които не са направени със своите човешки образи, а са направени с образи животински.

Известно време кръстът бил включен в иконната изложба в Банско. Хората от Добринище обаче настояли да бъде върнат в местния храм. В него се пазят и ценни икони от старата черква "Света Богородица ", която е построена през 1684 г и два пъти е опожарявана. Спасил ги клисарят, който ги пренесъл тук, след запалването и от изтеглящите се турци по време на Балканската война.

Отец Иван: Най-важната е на Света Богородица, на входа, в притвора и на Свети Тодор Тирон, и на Исус Христос .

В хранилището на храма "Св.св. Петър и Павел" се съхранява и интересна каменна икона.Тя изобразява Разпятието Христово и е с ктиторски надпис. Храмът е изграден през 1835 година от местното население. Обявен е за паметник на културата с особена архитектурна стойност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови жертви на конфликта в Източна Украйна
Нови жертви на конфликта в Източна Украйна
Гледайте Световната купа по сноуборд за мъже и жени в Банско по БНТ и БНТ HD
Гледайте Световната купа по сноуборд за мъже и жени в Банско по БНТ и БНТ HD