НОВИНИ

Мобилно приложение следи биоразнообразието в Черно море

Ново мобилно приложение дава възможност всеки да следи състоянието на Черно море и да дава информация за открити интересни риби, птици и растения, обявиха от Сдружение „Зелени Балкани”. Приложението работи от лятото на миналата година, а първите резултати бяха обявени днес, по повод 2 февруари – Световният ден на влажните зони, сред които е и Черно море.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Бистра Варнева
21:30, 02.02.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Black Sea Watch или "Черноморски наблюдател" – така се нарича мобилното приложение, което е разработено в рамките на съвместен проект на Сдружение Зелени Балкани в партньорство с Басейнова дирекция “Черноморски регион” във Варна и учени от Истанбул.

Димитър Попов – Сдружение “Зелени Балкани”
"Целта на тези приложения е да помогнат на хората, които обичат Черно море, да проучат и се запознаят с неговите обитатели – растителни и животински видове, а от друга страна, да им даде възможност да станат и учени любители, тъй като приложението се ползва за записване на наблюдения."
Таня Милкова – началник отдел в „Басейнова дирекция“ - Варна
"Идеята на проекта е да повиши капацитетът на провеждане на изследванията на морската околна среда по три от качествените характеристики, изисквани от Морската рамкова директива за морска стратегия - това са морски отпадъци, шум и еутрофикация."

Чрез мобилното приложение природолюбителите успели да засекат един много рядък за нашето море вид.

Димитър Попов – Сдружение “Зелени Балкани”
"Беше регистрирано присъствието на морска костенурка карета в Румъния, в най-южната част на делтата на Дунав, а това в исторически план е пето или осмо наблюдение изобщо на този вид, който е типично средиземноморски и е много рядко навлиза в Черно море."

Вече е създадено лого за изследванията, насочени към опазване на Черно море. В тези дейности могат да се включат не само отговорните институции и природозащитниците, но и всеки, който обича природата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дарик обяви финалистите в класацията 40 до 40
"Дарик" обяви финалистите в класацията "40 до 40"
Корабособствениците със задължителна застраховка за моряците
Корабособствениците със задължителна застраховка за моряците