НОВИНИ

Италиански бойни самолети ще охраняват въздушното ни пространство през лятото

Италиански бойни самолети ще дават дежурство по охрана на българското въздушно пространство съвместно с българските ВВС през лятото на тази година. Това съобщи министърът на отбраната Стефан Янев. Страната ни няма да плаща за това.

Александър Марков
от Александър Марков
20:28, 23.02.2017
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

По думите на министъра авиацията ни в момента разчита на късмет заради изтеклия летателен ресурс на самолетите. В началото на март ще пристигнат и офертите от фирмите, към които сме отправили запитване за доставка на нов изтребител. От всички над 100 проверени обществени поръчки в МО - 9 са предмет на проверка от прокуратурата. Бившият министър на отбраната Николай Ненчев отрече да е поемал финансов ангажимент пред Полша за съвместна охрана на небето ни и видя в темата за обществените поръчки целенасочена атака.

Италианските и български самолети ще тренират заедно и паралелно ще дават бойно дежурство - каквато е практиката в НАТО, уточни министърът на отбраната.

Стефан Янев, министър на отбраната: Както излита двойката български самолети, така излита двойката на другата държава. И съответно, ако се наложи да се действа, действат българските самолети, а не другите.

Първите нови двигателите за самолетите ни МиГ-29 се чакат в началото на април, обяви още министърът. За нови двигатели имаме сключен договор чрез посредници с руските фирми производители.

Стефан Янев, министър на отбраната: В крайна сметка ме увериха, че този договор се изпълнява без забавяне, в момента се изработват тези двигатели, които са нови, и необходимите части.

Заради неколкократното удължаване на летателния ресурс на сегашните ни самолети, летците ни летят не по 180, а само по 40 часа годишно.

Стефан Янев, министър на отбраната: И единствено разчитаме на техния професионализъм и, да го кажем честно, на късмет.

Министерството ще денонсира финансовата част от изготвена Концепция за съвместна охрана на небето ни от предишното ръководство на МО, според която България е трябвало да си плаща на Полша за съвместна охрана на небето.

Стефан Янев, министър на отбраната: И когато представители на полските ВВС пристигат в България на предварителни разговори по изпълнението на тази концепция, те директно си поставят въпроса - кой ще ни доставя горивото, къде са хотелите, сим картите, автобусите и те са прави, защото ние сме го анонсирали по този начин.
Николай Ненчев, бивш министър на отбраната: Съвместната охрана на въздушното пространство беше дискутирана широко в НС. И тя получи много голяма подкрепа, там, обаче, ясно е записано, че във всеки конкретен случай се договарят параметрите.

БНТ: Поемалили сме финансови ангажименти?

Николай Ненчев: Това бяха техните изисквания. Но ние септември-октомври отново поставихме въпроса дали те не може да дойдат безплатно да осъществят тази мисия и някъде там разговорите приключиха.

Министър Янев обяви още, че от всички 100 обществени поръчки само 9 се проверяват от прокуратурата. Ръководството на МО проверява още няколко, нанесли щети за милиони

Николай Ненчев, бивш министър на отбраната: Любопитно е, че същите тези хора, които са осъществявали тези ОП-та, още работят в министерството. Още повече - заместник-министърът, който беше отговорен, единственият заместник-министър, който беше отговорен за ОП-та и финансите, не само, че продължава да работи в МО, но и в политическия кабинет на служебния министър на отбраната.

Що се отнася до въпроса какво точно се има предвид под "Черноморска флотилия" - Стефан Янев посъветва журналистите да питат автора на термина, какъвто официално в НАТО няма и не се обсъжда.

Според справка от МО, през 2015 г. в Черно море са проведени 7 учения, през 2016-а - 8, а през 2017-а предстоят 10 учения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво ще е бъдещето на ПФК Левски?
Какво ще е бъдещето на ПФК "Левски"?
СОС прие предложението на Топлофикация София за обезщетение на абонатите
СОС прие предложението на "Топлофикация София" за обезщетение на абонатите