НОВИНИ

Стефано Балди пред БНТ: Мандатите навсякъде в Европа стават все по-кратки

Всички искаме една различна Европа, но трябва да я изградим заедно и като стъпим на опита от изминалите 60 години - това каза италианският посланик в България Стефано Балди в специално интервю за БНТ. Посланик Балди коментира кое е най-важното при честата смяна на правителства, кога дипломатът трябва да запази мълчание и разказа как един календар може да се превърне във вдъхновение. С него разговаря Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова Ат. Атанасов, К.Викторов
07:36, 24.01.2017
Чете се за: 03:53 мин.
По света

Стефано Балди е в София от четири месеца. Тук го завариха политическите сътресения и в италианската, и в българската политика. Автор на много книги за дипломацията, работил е в постоянното представителство на ООН в Ню Йорк, и на ЕС в Брюксел, бивш директор на Дипломатическия институт към външното министерство в Рим. Приема кризите като предизвикателства. Питам го какво очаква Европа в годината на преговори за брекзит, избори в Холандия, Франция и Германия и в същото време - честване на 60 години от Договора от Рим - поставил основите на обединена Европа.

Стефано Балди, посланик на Италия в България: Италианският подход винаги е бил конструктивен. Ние сме една от шестте страни - основателки на ЕС, който по това време е само една идея. Това показва, че винаги се опитваме да откриваме положителното и конструктивното. 2017 ще е една пренаситена година, пренаситена с нови събития. Започнахме с новия американски президент, дори с нов български президент, а предстоят и много избори. В Италия имаме ново правителство, което показа приемственост с предишното, всички сме подготвени да дадем най-доброто от себе си и и да преодолеем каквито и проблеми да възникнат. Днес има тенденция, наречена предизвикателства, родени от кризи. Пред нас са истински предизвикателства и ако ние сме с правилната нагласа, ще съумеем заедно да се справим по най- добрия начин.

БНТ: Но италианците все такива еврооптимисти ли са, както в началото, при основаването на съюза?

Стефано Балди, посланик на Италия в България: Ако погледнете статистиката, ще останете с впечатлението, че нещата не са толкова добре, колкото са били, има все повече съмнения. Разбира се, всички искаме една различна Европа, но Европа, която да изградим всички заедно, като отчетем това, което се случи през изминалите 60 години. В Италия след референдума за конституционна реформа премиерът Матео Ренци подаде оставка. На фона на опасенията за възможна банкова криза, причинена от политическата, в Рим бързо беше съставен нов кабинет начело с Паоло Джентилони.

БНТ: Дали обаче той ще управлява до редовните избори през 2018 или ще има предсрочни още тази година?

Стефано Балди, посланик на Италия в България: Както казах, новото правителство беше знак за приемственост в политиката. Кризата беше много кратка. Но при демокрацията в нашата политическа система парламентът решава дали да има избори. Докато има мнозинство в парламента, президентът на републиката има властта да даде мандат за правителство в рамките на същия парламент. В този случай беше много мъдро да се действа незабавно и да се посочи нашият бивш външен министър за премиер. Идеята на премиера Джентилони е да продължи да работи, докато има подкрепата на парламента. Мерките, които предприеха през последните дни и седмици, показаха огромната нужда от добро правителство, което да е на власт и да действа. Но мандатите на управляващите навсякъде в Европа стават все по-кратки... Това се е случвало и преди - в историята на италианската република. Италия е добре известна с това, че е имала много правителства, но дори и в миналото, важна е била приемствеността между тях. За провеждането на големи реформи трябват дълги мандати, те дават предимство в това отношение. Но такава е системата на демокрацията и ние трябва да я уважаваме. Не можем да се преструваме, че някой е силен, ако няма достатъчно подкрепа в парламента. Но ще видим какво ще стане и с изборите в Европа, моментът наистина е много важен.

БНТ: В една от лекциите си за TEDx цитирате фразата, че дипломатът е човек, който мисли два пъти, преди да каже нищо. Кои са трите най- важни правила, за добрия и успешен дипломат?

Стефано Балди, посланик на Италия в България: Трудно е да се откроят само три правила, защото работата на дипломата е толкова всеобхватна. Но със сигурност дипломатът трябва да е надежден, защото трябва да гради доверие, а за да гради доверие, хората трябва да му вярват. Освен това, трябва да е любопитен. Ние пътуваме по целия свят, сменяме места, събеседници, учим се на нови навици, ако не си любопитен, всичко това ще е много досадно и дори неприятно. А ако изпитваш любопитство, по този начин ще се развиваш. Да избера трето измежду многото, които ми идват наум - трябва да си много добре организиран - трябва да свършиш толкова много работа, имаш много приоритети - твоята общност, политическите отношения - и ако нямаш отлична организация, рискуваш да изпуснеш нещата.

БНТ: Имали ли сте ситуация, в която не сте знаели какво да кажете?

Стефано Балди, посланик на Италия в България: Има много такива ситуации, а понякога е най-добре да не казваш нищо, да запазиш мълчание. Мълчанието може да се тълкува по много начини и това помага. Проблемът или пък предизвикателството днес е, че има много възможности за комуникация, а от дипломатите се очаква да комуникират, но важното е да не прекалят с комуникацията.

БНТ: Но сега е ерата на туитър - дипломацията. Какво съветвате младите си колеги - по този въпрос?

Стефано Балди, посланик на Италия в България: На мен това ми харесва, аз обичам социалните медии, приемам ги като предимство. Но дали ни харесва или не, дипломатите трябва да се възползват от това. Шефовете ни го използват - премиери, външни министри, важни хора от страната, в която си изпратен. Не можем да минем без него. Затова съветът ми е - научете много добре как работи и тогава решете дали да го използвате. Няма правила за професионално - не лично - използване на Туитър, Фейсбук, Линкдин. Много зависи от това каква е ролята ти, кое е мястото, какво е посланието, което искаш да изпратиш. Но без да го изучиш, без да го пробваш, без да направиш грешки - естествено не големи грешки - не можеш да разбереш как ще пасне на професионалната ти дейност. Така че аз ги насърчавам да го използват, но за младите хора понякога е трудно да разберат разликата между лично и професионално в тази област.

БНТ: Всяка година правите календар - диплокалендар, както го наричате, с цитате.. Защо го правите?

Стефано Балди, посланик на Италия в България: Започнах преди много време. Идеята беше да споделям мъдри мисли с останалите. Правя го и в блога си и по други начини, но календарът е нещо, което е с теб през цялата година, ако го харесаш. Ако не - дори няма да го отвориш. С мой приятел - Ед Гелбщайн, си казахме - защо да не съберем в календар неща, които сме научили през годините, да ги споделим с други хора, за да ги вдъхновим. И така започнахме. И дори тази година, въпреки че Ед вече не е с нас, успях да го направя. Споделих го дори с много хора тук, в България, след като пристигнах.

БНТ: Кой е любимият ви цитат от календара тази година?

Стефано Балди, посланик на Италия в България: Трудно е, но бих избрал един. Бележка, която казва - има три типа работа - бърза, евтина и добра. Но разковничето е, че можеш да имаш само две от тях едновременно. Защо е важно това? Защото в наши дни повече отвсякога, от нас винаги се иска да свършим нещо бързо, евтино, но трябва да е и добро. А не бива да забравяме, че е невъзможно да имаме трите неща едновременно. И дори и аз, като всички останали, имам нужда от това напомняне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН изследва наследници ли сме на траките
БАН изследва наследници ли сме на траките
Нови технологии намаляват цената на българските оранжерийни краставици
Нови технологии намаляват цената на българските оранжерийни краставици