НОВИНИ

Ивайло Калфин: Държавата трябва да подпомага родителите с малки деца

Държавата трябва да покаже повече грижа за родителите на малките деца, каза в студиото на "Панорама" социалният министър Ивайло Калфин.Ранното приемане на деца в ясли и детски градини ще има значителен и видим ефект върху обществото и за тези, които ходят на работа и могат да си тръгнат по-рано, и за тези, които нямат средства за детски градини, добави той.

Невяна Попова
от Невяна Попова
21:43, 22.04.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
ивайло калфин държавата подпомага родителите малки деца

Министърът отчете, че пенсионната система се е стабилизирала и то дългосрочно. Той призна, че има критики към нея, но няма повод реален тя да се променя.

Калфин открои, че има много позитивни неща в социалната политика, които са се променили.

Ивайло Калфин, социален министър: Променихме принципите, по които се изплащат детските добавки, а усилията, които полагам да се увеличават доходите от труд, дават резултат.

Калфин бе категоричен, че безработицата спада и сега е под средната европейска. Социалният министър призна обаче, че има и много неща, които предстои да се реформират.

Ивайло Калфин, социален министър: Много промени трябва да се направят в системата за ТЕЛК-овете и тази, в която се установяват медицински проблеми. А политиката, която следва, е остаряла, несправедлива, тромава е и пречи.

Той поясни, че вече е проведена среща с представители на организацията на хората с увреждания.

Ивайло Калфин, социален министър: И те приеха концепцията така, както сме я внесли. Почваме да пишем по законодателство, ангажирали сме Европейската комисия, Световната здравна организация, които имат методика. Това е много важна реформа.

Министърът коментира и отлива на работна ръка.

Ивайло Калфин, социален министър: Ниските доходи са основната причина на отлив на работна ръка в България и за да се отдалечи моментът, в който ще имаме повече пенсионери от работещите, трябва да се помисли за увеличаване на доходите. Например в сезонната работа в България недостига персонал, но това не е чудно. Всяка година 80 000 отиват да работят в Гърция.

Социалният министър отбеляза, че позицията на президент не го привлича, понеже мисли, че има и други фигури, които събират в себе си нужните качества на балансьор.

Калфин обясни, че именно тази коалиция, от която е съставено сегашното правителство, има за цел да разшири гледните точки по взиманите решения, без да се правят неоправдани компромиси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дискусия за доброволческите отряди
Дискусия за доброволческите отряди
В Русе най-много са обявените места за безработни без квалификация
В Русе най-много са обявените места за безработни без квалификация