НОВИНИ

Изборът на нов главен прокурор ще бъде на 24 октомври

Правосъдният министър Данаил Кирилов ще подаде оставка, ако до края на настоящия мандат на Европейската комисия не отпадне мониторинга към България за правосъдие и вътрешен ред. След днешното заседание на Висшия съдебен съвет Кирилов обясни, че е приел лично задачата за отпадане на механизма и е провел разговор с еврокомисар Вера Юрова. Днес стана ясно още, че изборът на нов главен прокурор ще се проведе на 24 октомври, а процедурата ще стартира на 15 юли.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:55, 13.06.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

По предложение на главния прокурор Сотир Цацаров, Висшият съдебен съвет изтегли с три седмици по-рано избора за следващ Обвинител номер едно. Предложението на прокурорската колегия на Съвета беше това да се случи на 14 ноември, но магистратите решиха датата да се измести на 24 октомври. Сотир Цацаров поиска ускоряване на процедурата с мотива, че има обществени очаквания към избора.

Непроменен остава крайният срок за номинации - 29 юли. Номинации могат да правят минимум трима членове на прокурорската колегия, както и правосъдният министър. Данаил Кирилов заяви, че няма да предлага кандидат, за да не се политизира изборът. В рамките на две седмици ще има четири поредни заседания на пленума на ВСС - с възможност за издигане на кандидати. Данаил Кирилов коментира, че така приетата процедура е законосъобразна и има достатъчно време за изслушване на кандидатите.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Прозрачността по никакъв начин не се повлиява. Подпомага се възможността да има плавна приемственост. Тоест приемане и предаване на работата между отстъпващия и новоизбрания главен прокурор.
;

Правосъдният министър обяви още, че ще подаде оставка, ако до края на мандата на тази Европейска комисия наблюдението над съдебната система не бъде свалено. Данаил Кирилов подчерта, че е приел лично задачата за отпадане на механизма за сътрудничество и проверка и е провел разговор по темата с еврокомисар Вера Йоурова.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Ако не отпадне мониторингът, ще представя оставката си като министър на правосъдието. Тя смята, че имаме много сериозен напредък и че имаме шанс, но пак казвам - коментарът беше в рамките на възможността точно този състав на комисията да се произнесе по този въпрос.

Данаил Кирилов за пореден път обвърза отпадането на мониторинга с лансирания от него законопроект за търсене на отговорност от "тримата големи" в съдебната власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две деца пострадаха леко след падане на ограда на жп надлез
Две деца пострадаха леко след падане на ограда на жп надлез
Постигнаха договореност за частния парк в Пловдив
Постигнаха договореност за частния парк в Пловдив