НОВИНИ

Президентът Радев: Субсидиите касаят съществуването на опозицията

Пред журналисти президентът Румен Радев заяви, че за разлика от други политици той не изнася българските проблеми зад граница. И допълни, че ако някой вижда в това одобрение към правителството - то той греши. Румен Радев коментира, че подкрепя добрите намерения на кабинета, но при изхарчени огромни национални и европейски средства, според него резултатите са далеч от възможното и очакваното.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:45, 13.06.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Според президента Румен Радев големият проблем не е в размера на субсидията за партиите. Смята, че е необходим механизъм, който да третира еднакво партиите по отношение на финансирането.

Румен Радев, президент на България: Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидия, те се финансират директно от властта. Правят го по начин, по който дори не се и крият от това. А субсидиите касаят най-вече съществуването на опозицията. Така че едно такова решение на практика задушава опозицията, точно преди местните избори.

Президентът Радев заяви още, че следи процесите в БСП с тревога. И допълни, че България не трябва да остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за демокрацията. След като наложи вето, което парламентът отхвърли и сезира Конституционния съд за промените в закона за Държавната собственост, президентът се обърна към премиера Бойко Борисов чрез медиите:

Румен Радев - президент на България: Призовавам най-колегиално да се спре със спекулациите, че президентът спира автомагистрала "Хемус" и инфраструктурното развитие на страната. Това е крайно некоректно. Мога да използвам много по-тежки думи, но няма да го направя. Категорично магистралите няма кой да ги спре като предварително изпълнение, но новите промени дават неограничени, безконтролни възможности на правителството - без никакви критерии да набеждава за ,,обект с национално значение" каквото си поиска.

Относно преговорите със Северна Македония около личността на Гоце Делчев, държавният глава смята, че България трябва да поиска допълване на договора за добросъседство.

Румен Радев - президент на България: Ние изпадаме в някакви дребнотемия, исторически моменти, комисии, аз отдавна съм казал своето мнение - България трябва да мисли и да подходи много по-генерално към този проблем. Оттук нататък правилната стъпка е залагането на този договор с допълнителна актуализация в глава 35 от преговорите за присъединяване на Македония към ЕС.

Според президента България трябва да помага на Северна Македония по пътя ѝ към Евросъюза, но трябва и да следи за изпълнението на европейските критерии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС ще настоява за намаляване на ДДС за целия хранителен сектор
ДПС ще настоява за намаляване на ДДС за целия хранителен сектор
Акция срещу кабелни оператори в страната
Акция срещу кабелни оператори в страната