НОВИНИ

​Изключително ниски продажби на агнешко месо за Гергьовден

Това отчитат родните фермери тази година. Като основна причина животновъдите посочват големия внос на месо от Румъния и Македония още преди великденските празници. Това налага и намаляване на изкупната цена на българското агнешко.

bnt avatar logo
от БНТ
06:57, 05.05.2017
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Милчо Ангелов се занимава с развъждане и продажба на овце повече от 20 години. Фермата му се намира в село Балканци край Стражица и в момента се грижи за стадо от 300 животни. Споделя, че тази година е първата, в която има толкова малко продажби.

Предвидената бройка агнета за Великден не се продала, което наложило и спадане на цената за Гергьовден. Животновъдът е категоричен, че предни години стойността на килограм агнешко достигала дори до шест лева.

И докато изкупната цена на родното агнешко е ниска, то продажната в хранителните вериги е висока, категорични са купувачите.

Въпреки вносното агнешко от Румъния и Македония, и тази година най-търсено остава българското. Купуват се предимно плешки и бутове, а здравните експерти напомнят да се следи и за задължителния печат върху месото, който отговаря за неговото качество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се приготвя най-вкусното агнешко за Гергьовден?
Как се приготвя най-вкусното агнешко за Гергьовден?
Ремонтират опасно свлачище на международния път Е-79
Ремонтират опасно свлачище на международния път Е-79