НОВИНИ

40 години културен институт "Дом Витгенщайн"

Културният институт "Дом Витгенщайн" във Виена отбелязва своята 40-годишнина с изложба в галерия "Средец". Тя показва периодите, превърнали сградата в средище на българската духовност. Айше Сали разказва за българската култура в една от най-изтънчените европейски столици.

Айше Сали
от Айше Сали
21:25, 04.05.2017
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Създаден в годините на Студената война, в държава зад Желязната завеса, вече 40 години Българският културен институт „Дом Витгенщайн” пренася културното ни наследство пред австрийци и българи. Домът, известен със строгостта на линиите и изящната си белота, събира под своя покрив всички, които харесват и обичат таланта на нашите сънародници.

Галина Пиндикова, автор на изложбата:
Българската общност в Австрия е много стара и многобройна, много задружна и може би това е една причините през 1977 година, именно във Виена да се открие този културен институт.
доц. д-р Румяна Конева, директор на "Дом Витгенщайн":
В него не само се твори любов, а в него се и показва любов - резултатът от творчеството на плеяда български творци.

Посещения на президенти, министри и видни политици. Близо 300 снимки и документи от архива разказват за важните събития в културния институт. Само изложбите са около 1200, а в джаз клуба към дома, в продължение на 10 години гостуват най-добрите ни музиканти. Графиките на Пикасо,подредени в "Дом Витгенщайн" през 1984 г.

От 24 май 2017 г. експозицията ще бъде показана и в БКИ „Дом Витгенщайн“ - Виена, а българската публика ще може да я види в галерия „Средец” до 12 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвлякоха сътрудник на ООН в Колумбия
Отвлякоха сътрудник на ООН в Колумбия
25 години от първата мироопазваща българска мисия в Камбоджа
25 години от първата мироопазваща българска мисия в Камбоджа