НОВИНИ

Излезе новият мониторингов доклад за България

България е постигнала допълнителен значителен напредък при изпълнението на стратегията за съдебна реформа, а същевременно националната стратегия за борба с корупцията все още е в ранна фаза на изпълнение. Това се казва в мониторинговия доклад на ЕК за България, който този път е по-обстоен и обхваща 10-годишния период на членство на страните в ЕС. През последните десет години цялостният напредък не е бил толкова бърз, колкото се очакваше и продължават да съществуват редица значителни предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, се казва още в доклада и се уточнява, че новото правителство трябва да доведе реформата до сигурни необратими резултати. Заключението е, че на този етап показателите са изпълнени в "задоволителна степен".

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
12:27, 25.01.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
излезе новият мониторингов доклад българия

В доклада се дава оценка на напредъка в изпълнението на показателите по отношение на развитието на българската съдебна система, реформата в съдебната власт, борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

В съдебната система България като цяло е постигнала съществен напредък, но все още трябва да покаже трайни резултати във връзка с изпълнението на последните конституционни промени.

В борбата с корупцията в доклада се казва, че България е постигнала известен напредък, но все още остават нерешени важни въпроси, по-специално във връзка с премахването на формализма в наказателното производство и с подобряването на нормативната уредба на разследването и наказателното преследване на корупцията и организираната престъпност. Напредъкът на България в борбата с корупцията се отчита като "ограничен", като продължават да съществуват основни предизвикателства по отношение на институционалната и правната рамка, както и по отношение на постигането на трайни резултати.

По отношение на организираната престъпност пред България все още продължават да съществуват предизвикателства.

Като цяло равносметката от изминалите десет години показва, че поредните правителства и институциите на съдебната власт са положили значителни усилия. Докладът посочва ключови препоръки, които са необходими, за да се гарантира постигане на целите, по специално в реформата в съдебната система, корупцията по високите етажи на властта, корупцията на местно равнище по границите, организираната престъпност.

"Могат обаче да се набележат ограничен брой ключови препоръки, които да очертаят пътя към временното прекратяване на наблюдението по отделни показатели, а след това и към приключването на процеса по МСП. Комисията счита, че целите на МСП могат да се постигнат чрез изпълнението на препоръките, съдържащи се в настоящия доклад. Темпът на процеса ще зависи от това колко бързо България ще съумее да ги изпълни необратимо. Ето защо Комисията 17 приканва България да предприеме действия за изпълнение на препоръките, съдържащи се в настоящия доклад. Комисията ще оцени постигнатия напредък към края на 2017 г.", е заключението в доклада.

Можете да видите пълния му текст ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Дунав мост 2 се провежда българо-румънска среща за облекчаване на трафика
На Дунав мост 2 се провежда българо-румънска среща за облекчаване на трафика
Кучетата помагат за намаляване на конфликтите в семейството
Кучетата помагат за намаляване на конфликтите в семейството