НОВИНИ

Изложба "Есенни багри" - икебана и хайку в София

Дните на японската култура завладяха напълно София. Три поредни дни демонстрации на икебана, рецитал на хайку от български автори, изложба на хайга - всичко това посветено на есента привлече рекорден брой почитатели на японските традиции. А и от днес в Археологическия музей до края на месеца ще има уникална изложба за хората, населявали японските острови от 14 до 3 век преди Христа.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
14:21, 26.10.2016
Чете се за: 00:50 мин.
Още

За японеца всичко в живота на този свят е изкуство. Това се знае навсякъде и най-вече в България. Затова сигурно стотици дойдоха на изложбата "Есенни багри", за да усетят философията на икебана и хайку - японските тристишия от 17 век, смятани за най-популярната съвременна поезия на забързания човек. Да живеем в хармония със себе си и в света около нас! - това ни учи древната японска традиция икебана.

Да вземем от природата това, което най-добре изразява мислите и чувствата ни. Всички творби са на български автори. Имаме силна българска школа. Създаде я покойната Рима Мирска - преди повече от 20 години. Тя носи висок орден на датската кралица, но пренесе духа на икебана и японската чувствителност на българска земя. Сдружението ни се казва "Сога" - на български нежна трева - името ѝ дадено в Токио като учител на световноизвестната школа "Согецу".

На есента са посветени и хайку тристишията на наши автори: листопад - циганка помита - сянката на дървото или топла есен - заедно кипват - кафето и слънцето. И сред изложбата на хайга - тристишие хайку заедно с фотос или рисунка се откроява творбата на Антонина Караламбева и Антоанета Николова дървото "кусудама" - лечебни топки от цветя и билки от древността.

В него са преплетени няколко осъвременени японски традиции - модулни оригами, хартиено изкуство и хайку за всички сезони на годината. Имаме хайку таланти. Неотдавна излезе двуезичен сборник на наши и френски поети. И не случайно още от 2005 г. в България беше Световния хайку конгрес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По 40 лева коледни добавки към пенсиите до 300 лева
По 40 лева коледни добавки към пенсиите до 300 лева
За пръв път от 11 г. имаме спад на безработицата
За пръв път от 11 г. имаме спад на безработицата