НОВИНИ

Министерството на околната среда и водите стартира нови програми

Министерството на околната среда и водите стартира две нови програми свързани с опазването на околната среда и сигурността на язовирите. Гост в "Денят започва" беше министър Ивелина Василева. Тя коментира и кампанията "Яко е да си еко" заедно с музиканта Ангел Ковачев

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 26.10.2016
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Министерството кандидатства по програмата за подпомагане и насърчаване на общини и централни и регионални администрации да закупят електро или хибридни автомобили. Основната цел е демонстрационната. Искат да покажат на хората ползата от тези превозни средства.

"Това е един по-чист начин за придвижване. За това искаме и ние дадем своя пример , като използваме един от тези автомобили. Подкрепихме с 1 милион лева кандидатствалите по програмата. 44 са закупените автомобили досега", каза Василева.

Министерството вече има еко автомобил, с който ще се придвижва министъра.

"Трудно е все още да се използват електромобилите на дълги разстояние, но ще го използваме за София", каза още Василева.

Тя допълни, че и следващата година ще има такава програма.

Министър Василева съобщи за стартирането на нова програма свързана с минералните води в България.

"Стартираме нова програма в подкрепа на общините с бюджет 3 500 000 . Стартираме на 1 ноември. Общините ще могат да кандидатстват за безвъзмездно финансиране до 50 процента от стойността на техния проект. Също ако решат да привлекат кредитни средства, ние ще поеме лихвите по кредита. Реално проектите, които могат да бъдат изпълнени, ще бъдат на стойност поне 7 милиона лева"

Сега започва и сезонът, в който трябва да се следят водните басейни. Тя припомни, че много неща са направени последната година по отношение на мерките .

"Бяха предприети действия по кординиране работата на всички ведомства. Променен беше закона, определен беше национален орган който да следи за контрола върху язовирите. Държавата агенция по метеорологични и технически надзор прави непрекъснато проверки за да няма аварии и наводнения."

Гост в "Денят започва" беше и Ангел Ковачев. Той взе участие в кампанията на министерството на околната среда и водите -"Яко е да си еко". Кампанията им за цел да формира зеленото мислене на младите хора. Други популярни личности също взеха участие в нея. Тя ще продължи и следващата година.

Министър Василева: "Основни теми са чистотата на въздуха и отпадъците около нас. Важно е от малки децата да свикват с пазенето на околната среда. Повече от 10 000 деца също се включиха в кампанията. Родителите също трябва да обръщат внимание на това и да дават примери на по-младите за да се изгради едно "зелено" мислене."
Ангел Ковачев: "Вярвам, че има и адекватно мислещи млади хора. Всичко е въпрос на мислене и на такива кампании, които да напомнят на хората да бдят над средата си на живот"


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечер на добродетелите с братя Ешкенази
"Вечер на добродетелите" с братя Ешкенази
Въоръжен грабеж в столичния квартал Илиянци
Въоръжен грабеж в столичния квартал "Илиянци"